20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Kontrola povrća i voća iz domaće proizvodnje od naredne sedmice

supermarket

„Od početka ove godine, kontrolama hrane namijenjene uvozu, do sada, zabranjeno je stavljanje na tržište blizu 400 tona hrane, dominantno voća i povrća zbog visokog sadržaja rezidua pesticida“, kaže se u saopštenju.

Iz Uprave su kazali da kontinuirano sprovode aktivnosti u cilju zaštite zdravlja građana Crne Gore, osiguravanjem da se na tržištu nađu samo bezbjedni proizvodi, i da se kontrola sprovodi u svim okolnostima, pa i u vanrednim, tokom trajanja epidemije.

Kako su naveli, bezbjedna hrana na tržištu obezbjeđuje se kroz brojne mehanizme.

„Kroz mjere veterinarskih i fitosanitarnih programa obezbjeđuje se zdravlje životinja i bilja, odnosno zdrava sirovina za proizvodnju hrane. Kroz kontrole inspekcije prilikom uvoza vrši se nadzor hrane koja se uvozi, a kroz program bezbjednosti hrane, vrši se nadzor, odnosno monitoring nad bezbjednošću hrane”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se sve te aktivnosti sprovode samo sa jednim krajnjim ciljem, zaštitom zdravlja ljudi.

Iz Uprave su kazali da se, osim kontrole hrane iz uvoza, kroz mehanizme monitoringa bezbjednosti hrane, intenzivno kontroliše i hrana iz domaće proizvodnje.

Organska hrana

„Redovnim kontrolama ove godine, uočeni su rizici od nedozvoljenog prisustva rezidua pesticida u povrću proizvedenom kod pojedinih proizvođača u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se aktivnosti iz Plana održive upotrebe pesticida, koji je Vlada donijela 2016. godine, sprovode planiranom dinamikom.

„Na bazi sprovedenih monitoringa, uočeno je da i dalje jedan broj proizvođača nema dovoljan nivo svijesti o važnosti adekvatne upotrebe pesticida i posljedicama koje mogu imati, jer su prema propisima odgovorni za bezbjednost svojih proizvoda i obavezni da sprovedu samokontrolu i dokaze o sledljivosti hrane“, kaže se u saopštenju.

Najčitanije