10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Konzulat SFRJ iz Tivta tužio državu – iz Golubovaca ukloniti grobove njemačkih vojnika

Marko Perković

Nevladina organizacija „29.11.43″u okviru koje je Generalni konzulat SFRJ iz Tivta, koju zastupa Marko Perković, tužila je pred Osnovnim sudom u Podgorici državu tražeći hitno uklanjanje spomenika njemačkim vojnicima poginulim u Drugom svjetskom ratu iz kasarne u Golubovcima, i deložaciju grobova njemačkih vojnima, sahranjenih na istom mjestu, u skladu sa zakonom o spomenicima.

Kako je kazao Perković, tužba se dostavlja povodom Dana pobjede 9. maja i 75 godina pobjede nad fašizmom.

Perković je pojasnio da je Vlada Crne Gore potpisala Sporazum o grobovima stradalih u ratovima sa Vladom SR Njemačke i usvojila je predlog da se za ratno groblje njemačkih vojnika stradalih u Drugom svjetskom ratu na teritoriji Crne Gore opredijeli prostor površine 2.600 kvadrata u jugoistočnom dijelu kasarne „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu, da bi, takođe pod pritiskom Berlina, kasnije za lokaciju odredili katastarsku parcelu 541/13 iz LN 510 KO Golubovci iste površine u sjevernom dijelu vojnog aerodrome Golubovci. Na taj način, kako je rekao, svi koji avionom dolaze u Crnu Goru ili odlaze iz nje prošli bi pored spomenika „poniznosti” Crne Gore.

“Crna Gora je utemeljana na antifašističkim vrijednostima i ima izvanredan pravni okvir za zaštitu svojih temeljnih principa, samo ih treba dosledno poštovati – naveo je Perković u tužbi i dodao da član deset Zakona o spomenicima i spomen – obilježjima predviđa kako nije dozvoljeno podizati spomen-obilježje, za događaj koji označava gubitak slobode ili nezavisnosti Crne Gore ili licu koje je u istoriji Crne Gore ili u istoriji čovječanstva imalo negativnu ulogu.

 Genrelani konzulat SFRJ u Tivtu

Perković navodi da cjelokupna stručna i laička javnost uviđa da je Sporazum neustavan i nezakonit, a aktivna legitimacija na strani predlagača obezbjeđenja je nesporna, jer NVO „29.11.43.“ Tivat u okviru koje je Generalni konzulat SFRJ u Tivtu kao stalni projekat kroz koji NVO djeluje i identifikuje se, osnovana je i registrovana kao nestranačko, neprofitno, dobrovoljno udruženje građana čiji je cilj njegovanje uspomena na Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju.

“Fašistički vojnici nisu poštovali ni jednu konvenciju, niti odredbe ratnog prava, već su počinili brojne monstruozne zločine do tada nezapamćene u civilizovanom svijetu, o čemu je istorija dala svoj sud – rekao je Perković.

“Crna Gora je primer kako se dostojanstveno odnosi prema istoriji i kako se poštuju tradicije svoga i drugih naroda. Kao tradicionalno viteška država civilizovano se i sa pijetetom ponijela prema pronađenim posmrtim ostacima neprijateljskih vojnika, iako su oni izginuli ostavši do kraja odani suludom okupatorskom naumu najmračnije nacističke ideologije” – navodi  Perković u tužbi.

Izvor:Dan

Najčitanije