20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – Aprcovića i Mrdaka spasila zastara krivičnog gonjenja

Kotor foto Z N Boka News

Specijalno državno tužilaštvo (SDT)  zbog zastarjlosti krivičnog gonjenja, odbacilo je krivičnu prijavu protiv predsjednika OO DPS Kotor i tadašnjeg predsjednika Upravnog odbora Komunalnog preduzeća Kotor Željka Aprcovilća, tadašnjeg direktora Komunalnog Zorana Mrdaka i ondašnjih predsjednika mjesnih zajednica Dobrota Dejana Adžića, Perast Marije Brainović i Morinj Marka Vukasovića zbog sumnje da su počinili krivična djela  zoupotrebe službenog položaja.

Krivičnu prijavu protiv DPS funkcionera Aprcovića, Mrdaka, Adžića i toj partiji bliskih Brainovićeve i Vukasovića, 8.jula 2019. podnio je aktuelni gradonačenik Kotora i čelnik kotorskog odbora Demokratske Crne Gore, Vladimir Jokić.

Prijavu je tek četiri mjeseca nakon njenog podnošenja, Osnovno državno tužilaštvo iz Kotora dostavilo na postupanje SDT-u kao stvarno nadležnom. U prijavi Jokića navedeno je da je Zoran Mrdak kao tadašnji izvršni direktor Komunalnog preduzeća Kotor u vrijeme kada je tim gradom rukovodio DPS, 26.marta 2009. “iskoriščevanjem službenog položaja dao naloge za isplatu iznosa u visini od 10.000 eura MZ Do rota-Kotor, te za uplatu iznosa u visini od 5.000 eura MZ Morinju –Kotor, kao i za uplatu iznosa od 5.000 eura MZ Perast Kotor, što je prijavljeni uradio bez ikakvog obrazloženja, bez odluke UO i bez odgovarajućih zahtjeva“. Po navodima prijave, Adžić, Vukasović i Brainovićeva su kao tadašnji predsjednici tri MZ, iskoristili svoj službeni položaj sačinivši zahtjeve za naknadu materijalnih sredstva prema JP Komunalno Kotor, ne naznačavajući u zahtjevu koji iznos se traži, bez pečata i potpisa. Adžić i Vukasović su prema navodima iz prijave, čak nanadno bjelilom i hemijskom olovkom, na zahtjevu prepravljali datum njegovog podnošenja. Svo troje predsjednika MZ je novac koji je Komunalno uplatilo na račune tih zajednica podiglo u gotovini, „ne pravdajući navedeni iznos ni prema Opštini, ni prema davaocu.“

U prijavi stoji da je Aprcović kao tadašnji predsjednik UO Komunalnog bio zadužen da se stara o načinu rada i finansijskim transakcijama izvršnog direktora te firme Mrdaka, ali da on to nije uradio jer je UO na kraju te finansijske godine usvojio Izvještaj o radu i finansijski izvještaj Komunalnog „bez obzira na neopravdano izvršene uplate“.

„Sve napred navedene sporne uplate u ukupnom iznosu od 20.000 eura su uplaćene dana 26.marta 2009., i to tri dana pred održavanje parlamentarih izbora u Crnoj Gori. Prednje navedene nezakonitosti je komisija koja je obrazovana u okviru preduzeča Komunalno Kotor d.o.o., utvrdila dana 22.juna 2019. i zaključila da su tražena sredstva uplaćena na osnovu zahtjeva za obavljanje poslova koji su isključivo u nadležnosti Komunalnog preduzeća, a forma zahtjeva – nepostojanje potpisa i pečata, kao i vršenje očiglednih ispravki na njima, ukazuju da su pisani od strane istog lica. Takođe, navedene uplate su realizovane, a da ne postoji nijedan dokument koji potvrduje da je odluka donešena od strane Upravnog odbora, niti da je UO bio upoznat sa spornim uplatama.“- naveo je Jokić u prijavi koju je u ljeto 2019. podnio protiv istaknutih kotorskih DPS-ovaca, sumnjičeći ih da su na ovaj način izvlačili novac iz Komunalnog radi kupovine glasova za DPS na parlamentarnim izborima u proljeće 2009.

U vrijeme kada je Jokićem predvođena lokalna vlast u Kotoru otkrila i objavila ove moguće malverzacije javnim sredstvima u partijske dvrhe DPS-a 2009., DPS i sateliti uz pomoć prebjegle odbornice SDP-a Brune Lončarević žurili su da po drugi put, nakon što je takvu prvu njihovu odluku kao nezakonitu poništio Upravni sud, u lokalnom parlamentu smijene Jokića i uspostave novu vlast predvođenu DPS-om, te da Aprcovića instaliraju za novog kotorskog gradonačenika.

Specijalna tužitejka Nataša Bošković je mešutim, tek 1.februara ove godine donijela riješenje o dobacivanju Jokićeve prijave jer je, kako je navela, u međuvremneu nastupila apsulutna zastarjelost mogućnosti krivičnog gonjenja  Mrdaka, Aprcovića, Adžića, Vukasovića i Brainovićeve za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja koje im je stavjeno na teret, a za koje je inače, zapriječena kazna od jeden do osam godina zatvora. Prema nalazu specijalne tužiteljke Bošković, zastara krivičnih djela koje su možda počinili kotorski DPS-ovci nastupila je deset godina nakon njihovog navodnog izvršenja – 26.marta 2019., odnosno nepuna tri mjeseca prije nego što je tadašnja kotorska vlast predvođena Demokratama u ljeto te godine, protiv njih podnijela krivičnu prijavu.

Izvor:S.L.

Najčitanije