25 C
Kotor

Slušaj online radio

Koristite (ili biste željeli da koristite) javni gradski prevoz u Kotoru? Podijelite vaša iskustva – ANKETA

Anketa foto Expeditio

Javni prevoz igra izuzetno važnu ulogu u svakodnevnom životu ljudi širom svijeta, omogućavajući im slobodu kretanja. Njegova važnost postaje još izraženija kada osvijestimo koliko je ova vrsta transporta bitna za najranjivije društvene grupe. Za mnoge, posebno za one koji ne posjeduju privatno vozilo (veoma često su to žene, starije osobe, osobe sa invaliditetom, studenti/đaci i osobe sa nižim primanjima), javni prevoz nije pitanje udobnosti, već ključno pravo na mobilnost. Pružajući pristupačan, pouzdan i siguran način kretanja, javni prevoz omogućava ovim grupama da učestvuju u društvenom i ekonomskom životu, doprinoseći time njihovoj samostalnosti i društvenoj inkluziji.

Pored toga, javni prevoz ima važnu ulogu u smanjenju saobraćajnih gužvi, što je godinama goruća tema u Kotoru i okolnim mjestima. Gužve ne utiču samo na frustraciju vozača (lokalnog stanovništva i turista), već doprinose i povećanju emisije štetnih gasova. Efikasan sistem javnog prevoza može znatno smanjiti broj privatnih vozila na putevima, čime se ublažava ovaj problem. Dobro organizovan javni prevoz predstavlja ključnu gradsku funkciju koja i kada je dobro organizovan gotovo da nema negativne posljedice.

Kao nevladina organizacija posvećena javnom interesu u arhitekturi i planiranju prostora, tim Expeditio je mišljenja da svaki građanin/ka može i treba da doprinese unapređenju javnog prevoza u našim gradovima. Zato vas pozivamo da nam pomognete, popunite ANKETU i podijelite svoja iskustva na ovu temu.

Vaša iskustva, mišljenja i predlozi su od velike važnosti za stvaranje boljeg, efikasnijeg i prijatnijeg iskustva javnog prevoza za sve nas. Anketa je anonimna, a namijenjena je:

 • Građanima/ama svih starosnih grupa koji žive na teritoriji Kotora ili susjednim opštinama (ali su poslom, školom…vezani za Kotor);
 • Turistima/ama koji posjećuju Kotor;

Bilo da redovno ili povremeno koristite javni prevoz, ili razmišljate o njegovom korišćenju u budućnosti, želimo da čujemo Vaš glas.

Anketa sadrži 20-tak pitanja među kojima su:

 • Kako ocjenjujete trenutno stanje javnog prevoza?
 • Koliko često koristite javni prevoz?
 • Koje aspekte postojećeg sistema gradskog prevoza u Kotoru smatrate pozitivnim?
 • Sa kojim se problemima/izazovima najčešće suočavate?
 • Da li smatrate da su trenutne linije javnog prevoza dovoljne za potrebe građana/ki i da saobraćaju dovoljno često?
 • Da li smatrate da su cijene karata za javni prevoz pristupačne?
 • Šta bi, po Vašem mišljenju, moglo poboljšati kvalitet javnog prevoza na teritoriji Kotora?
 • Da li imate neke konkretne predloge za nove linije ili promjene postojećih ruta?
 • Da li biste razmotrili korišćenje gradskog prevoza u budućnosti ukoliko dođe do poboljšanja (npr. veća frekvencija, bolja pokrivenost, niže cijene…)
 • Ako želite, prokomentarišite međugradski saobraćaj (npr. vezu Kotora sa susjednim opštinama)
 • …itd.

Ovdje možete ispuniti ANKETU

Vaši odgovori će nam pomoći da bolje razumijemo izazove s kojima se suočavate i razvijemo Predlog politika za poboljšanje javnog gradskog prevoza na području opštine Kotor.

Vaša uloga kao građana/ki je od izuzetnog značaja u borbi za kvalitet zajednice, a angažovanost može doprinijeti da naši gradovi postanu bolja i pravednija mjesta za život.

Hvala vam unaprijed na vašem doprinosu.Expeditio tim

*Project: Society Against Corruption in Montenegro

Najčitanije