15 C
Kotor

Slušaj online radio

Korona i među zaposlenima u risanskoj bolnici

Bolnica Risan - foto Boka News
Bolnica Risan – foto Boka News

U Specijalnoj bolnici za ortopediju, neurohirurgiju i neurologiju Vaso Ćuković u Risnu, koja je u uslovima pandemije određena kao „čista“ bolnica, nijesu mogli izbjeći ulazak korone. U ustanovi u kojoj se od marta zbrinjavaju svi ortopedski i neurohirurški pacijenti iz Crne Gore, trenutno su u samoizolaciji dva ljekara i šest medicinskih sestara, pa se najsloženije operacije izvode u otežanim uslovima.

Uspijevaju ipak da organizuju prihvat i liječenje rekordnog broja pacijenata.

Nikad veći broj pacijenata uz ekstreman rast novozaraženih rezultirali su ovih dana oboljevanjem i u kolektivu risanske bolnice.

U samoizolaciji su dva ljekara i šest medicinskih sestara.

„Ta presija, strah da se ne zarazimo… Nije to strah od bolesti, pričam o zaposlenima, to je strah da ispadate iz čitavog lanca. Svaki pozitivan rezultat vuče za sobom izolaciju, izostanak sa posla i prosto i načelnici odjeljenja i sestre su šampioni kombinatorike, premještanjasestara, ljekara koji mogu da rade“, kaže direktor bolnice Vlado Popović.

Svi pacijenti koji dođu u Risan zbrinjavaju se po protokolima za kovid pozitivne. U izolaciji su na odjeljenjima dok ne dobiju negativan PCR test.

„Međutim, ne mali broj puta se desi da pacijent koji mora da bude operisan i bude operisan, a tek nakon operacije se ustanovi da je kovid pozitivan. Takav pacijent se šalje ili u barsku bolnicu ili u Klinički centar CG“, kaže on.

Kapacitet bolnice je oko 150 kreveta, toliko je približno i zaposlenih. Rekordan broj najtežih operacija imali su  22 specijalista i 10 specijalizanata.

Dok se unutar bolnice vodi bitka za živote, napolju je rekonstrukcija krova i fasade. Epidemija je odgodila planirano mijenjanje unutrašnjosti za iduću godinu.

/Nevenka Macan, TVCG/

Izvor:RTCG

Najčitanije