16 C
Kotor

Slušaj online radio

Korona na Mediteranu: Da li će izdržati turističke sezone u Španiji, Portugalu i na Kipru

Španija – foto EPA

Sezona je na Mediteranu dovedena u pitanje. Mladi ljudi, redom nevakcinisani, raširili su novi delta soj covida-19 diljem Evrope. Juče su u Portugalu, gdje je stanje najteže, i gdje se, nažalost, mogu pozdraviti s turističkim ljetom 2021., evidentirana 4.153 nova slučaja. Utješno je da se ne bilježi veći broj pacijenata koji traže liječničku pomoć i zahtijevaju hospitalizaciju jer se mahom radi o mlađoj poulaciji koja je otpornija na bolest. Mali je i broj smrtnih slučajeva.

Ukupan broj zaraženih u toj zemlji s nešto više od 10 miliona stanovnika dosegao je 916.599 slučajeva od početka pandemije, a ni rigorozne epidemiološke mjere koje su u međuvremenu uvedene – ne uspijevaju obuzdati širenje zaraze. Nije pomogao ni policijski sat u 45 opština, uključujući Lisabon, Porto i Albufeiru, kao ni ranije zatvaranje restorana i neprehrambenih trgovina tijekom vikenda.

Španija je prešla prag od 4 miliona slučajeva koronavirusa od početka pandemije nakon što je imala 43.960 novozaraženih. Zaraznija delta varijanta virusa, potaknula je širenje bolesti među mladima s grloboljom kao glavnim simptomom.

Četrnaestodnevna stopa zaraze u Španiji iznosi blizu 437 slučajeva na 100.000 stanovnika.

“Završetkom školske godine, povećanim kretanjem i većom socijalnom interakcijom, krivulja kumulativne incidencije je ponovo porasla”, rekla je ministrica zdravstva Carolina Darias.

U Kataloniji ne rade noćni klubovi. Javna okupljanja ograničena su na 500 ljudi i svi moraju imati negativan test ili biti vakcinisani. Procijepljenost je visoka, ali među starijima od 40 godina, a zaraza buja među mladima. U nedelju dana brojevi su se u Kataloniji upeterostručili!

Sve to je Španiju dovelo u nezavidnu situaciju naročito nakon što je Njemačka cijelu Španiju proglasila rizičnim područjem jer se stopa zaraze od covida-19 u samo nedelju dana više nego udvostručila, a delta varijanta proširila među necijepljenim mlađim osobama.

Po odluci, koja uključuje i popularne turističke destinacije Baleare i Kanarska ostrva te stupa na snagu u nedjelju, putnici će morati po povratku u Njemačku pokazati negativan test na koronavirus kako bi izbjegli karantin.

Daljnji porast stope zaraze u Španiji mogao bi dovesti do obaveznog kratntina za nevakcinisane putnike, stvarajući nesigurnost po pitanju putovanja uoči vrhunca sezone školskih praznika, tokom koje Nijemci preplave morske destinacije.

Španija, Portugal i Kipar su u crvenoj zoni, a to im stvara velike probleme u prodaji turističkih aranžamana u špici sezone.

U Grčkoj situacija s koronavirusom nije blistava, ali ni tako teška kao u već spomenutim zemljama. Juče je tako zabilježeno 2.935 oboljelih ili preko šest stotina slučajeva više u nedelju dana, pa je Vlada ograničila rad kafića i noćnih klubova. Poslužuju se samo gosti koji sjede, što će, opravdano strahuju ugostitelji i vlasnici diskoteka, ugroziti turističku sezonu.

U Grčkoj na sve moguće načine pokušavaju motivisati stanovništvo na vakcinaciju, no za sada im to ne polazi za rukom u onom omjeru kojeg priželjkuju. Vakcinisano je 38 posto populacije, što je očito nedovoljno da bi se, u okolnostima kad zbog turističke sezone u Grčku pristiže veliki broj gostiju, othrvali bolesti. Vlada onima koji pristupe vakcinaciji nudi novac, a mladima besplatne mobilne podatke. Cilj im je do jeseni procijepiti 70 posto građana.

Da je sve u vakcinaciji, pokazuje epidemiološka situacija na Malti. Oni su vakcinisali čak 79 posto odrasle populacije s dvije doze, pa na dan 27. juna, nisu imali nijednog oboljelog. No, početkom turističke sezone, zabilježili su nove slučajeve što ih je potaknulo na razmišljanje o mjerama kojima bi suzbili širenje virusa.

Malta je tako bila odlučila zatvori granice nevakcinisanim osobama protiv koronavirusa, da bi samo nekoliko sati prije nego je ta odluka trebala stupiti na snagu, od nje odustala i takvim putnicima nametnula karantin.

Najčitanije