13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Domu zdravlja Kotor 170.000 eura za hitnu nabavku PCT testova

PCR laboratorija DZ Kotor

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Prijedlog za davanje saglasnosti za obezbjeđivanje sredstava za nabavku PCR testova i potrošnog materijala za ZU Dom zdravlja Kotor. Predviđeno je da se novac obezbijedi i uplati Domu zdravlja Kotor, sukcesivno u tri rate, od kojih bi prva iznosila 170.000 eura za hitnu nabavku.

Ostale nabavke bi se realizovale u zavisnosti od epidomiloške situacije.

Zdravstvena ustanova Dom zdravlja Kotor obratila se 16. juna Ministarstvu zdravlja zahtjevom za obezbjeđivanje sredstava za nabavku PCR testova i potrošnog materijala za period od jedne godine. Ova zdravstvena ustanova je krajem 2020. godine kao donaciju dobila savremenu PCR laboratoriju i potrošni materijal.

– Imajući u vidu da se u Kotoru vrši uzorkovanje i testiranje pacijenata iz susjednih opština, kao i stranih turista tokom prethodna dva mjeseca došlo je do povećane potrošnje i postojeće rezerve potrošnog materijala iz donacije su pri kraju. Budući da je Vlada Crne Gore 13. maja 2021. godine donijela Odluku o besplatnom PCR testiranju za turiste kojima je test neophodan prilikom povratka u matičnu zemlju, potrebno je obezbijediti dovoljne količine kitova za izolaciju i detekciju virusa, s obzirom da je turistička sezona već počela. Na osnovu istraživanja tržišta i specifikacije koju je napravio Dom zdravlja Kotor za PCR testove i potrošni materijal (kitovi za detekciju i izolaciju virusa) potrebno je obezbijediti 501.970 eura – kazali su u Vladi.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja dostavilo je mišljenje u kojem navode da su saglasni sa predlogom Ministarstva zdravlja da se 170.000 eura kao prva tranša za nabavku PCR testova, obezbijedi iz tekuće budzetske rezerve, a uveća odgovarajuća pozicija Fonda za zdravstveno osiguranje, za potrebe Doma zdravlja Kotor.

Najčitanije