26.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Korona virus mijenja navike Novljana: Hotelijeri zatvaraju objekte, pred bankama ogromni redovi

HN – foto S.Kosić

Hercegnovski hotelijeri najavljuju privremeno zatvaranje njihovih objekata zbog korona virusa.

U Mediteranskom centru (Druga faza) Instituta Igalo u kome boravi 387 pacijenata,  od juče su obustavili sve prijeme do daljnjeg. Prvu fazu Instituta, iako je bilo planirano, za sada neće otvarati, kazala je dr Rajović, a druga će raditi do do završetka liječenja i rehabilitacije pacijenata koji su trenutno u tom objektu.

Iz Instituta navodi da još nisu dobili zvanične otkaze dolaska inostranih pacijenata, ali ubog situacije sa pandemijom virusa sumnjaju da će doći. Dolazak prve grupe Norvežana koji se u okviru Državnog program ate zemlje u Institutu liječe skoro četiri decenije trebalo je da u Igalo stignu 06. aprila.

U toj ustanovi ističu da su u skladu sa preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela preduzeli sve preventivne mjere u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Institutu Igalo

Hotel Lighthouse u kome boravi samo jedan gost biće privremeno zatvoren, jer su prije sedam dana dolazak otkazali turisti iz Bugarske. U tom hotelu su  se nadali dobroj sezoni jer su prije pojave korona virusa imali  definisane sve rezervacije od maja do kraja septembra.

Hotel  „Palmon bej“ u Igalu otkazao je sve arnažmane u hotelu, a u hotelu borave samo gosti  iz Skandinavije. Turoperator posredstvom koga su stigli radi intezivno kako bi se oni vratili svojim kućama, jer sun a graničnim kontrolama svi bili negativni na koroina virus.  Menagment najavljuje zatvaranje hotela ukoliko ovakva situacija potraje.

Portonovi rizort biće zatvoren za posjetioce i goste do daljnjeg, kao i hotel Play, a zatvaranje njihovih objekata najavljuju još neki hotelijeri.

Hotelijeri ističu da će  se negativne finasijske posljedice po poslovanje turističke privrede tek osjetiti, a što bude više trajalo to će biti ozbiljan problem za funkcionisanje cijelog sistema.

U gradu ne rade ugostiteljski objekti, dok je u trgovinama uveden poseban režim rada i ponašanja. Redovi pred bankama, jer u njih mogu ući jedna, a najviše četiri osobe,  danas su  bili veliki , a klijenti su čekali i preko sat.Hercegnovska zelena pijaca radila je uobičajeno.

Otkazan je i veliki broj uplovljavanja u Gradsku luku. Zbog pojačane kontrole na granicama, autobusi iz Srbije kasnili su po nekoliko sati.

Opština, javna preduzeća i ustanove uveli su poseban režim rada, kao i rad sa klijentima.

Najčitanije