35.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Kostanjički “limunćelo” – kroz mirise i ukuse rodnoga  kraja čuvaju uspomenu na majku

Tri sestre – Ana, Željka i Blaženka, ćerke Eugenije- Đene i Krešimira Tomića iz Kostanjice u Boki Kotorskoj, brižno njeguju stari recept svoje majke, čuvajući tako kroz aromu i ukus limuna i lijepu uspomenu na nju. Iako svaka od njih sada ima svoju porodicu – dvije žive u Italiji, jedna u Srbiji – svaka na svoj način održava vezu sa rodnim krajem, ne samo dolazeći redovno ljeti na odmor u rodnu Kostanjicu, nego i praveći “Limunćelo”(italijanski: Limoncello) – liker od domaćeg limuna, ubranog u roditeljskoj bašti.

A bašta je prepuna prelijepoga cvijeća, naviše ima kamelija, koje je sadila njihova majka, te, opet i na taj način, bokori egzotičnih grmova ponovo potsjećaju na ispunjeni, samorealizirani život njihove majke, koja je preminula 2022. godine.

Eugenija je od NVO „Kamelija“ dobila nagradu za najljepšu baštu s kamelijama u okviru Fešte kamelija 2016. godine, a novinarka Boka Newsa, koja je tada radila za dnevne novine „Dan“, napisala je o tome reportažu, koju su Tomići uredno uramili i postavili na počasno mjesto u verandi. Pokazujući nam taj štampani tekst, Krešimir- Krešo Tomić nas poslužuje ledenim „limunćelom“, upravo donešenim iz zamrzivača. Evociramo uspomenu na Đenu, njegovu suprugu, koju je novinarka BN imala sreće da upozna, a koja je taj aromatični napitak pravila posljednjih 30 godina. Recept je, kaže Krešo, dobila iz Italije od svoje sestre Dragice, koja decenijama živi u Rimu. Krešimir Tomić je starosjedilac i bio je brodomašinac cijelog radnog vijeka na brodovima „Jugooceanije“. Pošto recept nije znao precizno, uputio nas je na ćerku Anu Vasiljević, koja živi u Beogradu, gdje je nastavila tradiciju pravljenja „limunćela“ i zna recept napamet. Krešo kod Ane i zeta boravi tokom zime.

-Počela sam da pravim limunćelo prije dvije godine, kada se majka upokojila – do tada sam računala na onaj koji je ona pravila nekih 30 godina dok je bila živa i to od domaćeg limuna iz vrta u Kostanjici. Ona je uvijek pravila dosta toga, da ima za sve nas i za sve goste koji nam dođu u kuću. Prošle godine nam je tata donio limun iz Kostanjice u Beograd i ja sam napravila više tura limunćela, priča Ana Vasiljević, kćer Đene i Krešimira Tomića, koja je nakon studija u Beogradu, ostala tamo da radi i osnovala svoju porodicu. Ona je podijelila ovaj porodični recept za pratioce Boka News-a.

 Anina mlađa sestra Željka udata je u Rimu, a najmlađa- Blaženka osnovala je porodicu u Milanu, gdje odgaja i svoju ćerku Eugeniju- Đenicu, koja je dobila ime po svojoj baki iz Kostanjice.

Ana i njen suprug imaju ćerku Mariju i dva sina- blizanca, Luku i Petra, koji su pošli đedovim stopama – obojica su pomorci, oficiri palube na prekookeanskim brodovima, tako da se porodična tradicija i sa muške i sa ženske strane nastavlja.

Tri sestre svake godine nastoje da uklope svoje termine za ljetovanje, kako bi odmor provele zajedno u rodnom domu, sada samo sa svojim ocem. Ovih dana tamo boravi Blaženka, koja nam je napravila i poslala fotografije, a krajem avgusta u domu Tomića naći će se sve tri sestre.  Iz svog porodičnog albuma podijelile su i jednu zajedničku iz 2014. godine.

Limunćelo

Đenin recept za “Limunćelo”- iz Aninog zapisa

Za ovaj recept koriste se domaći limuni: 10 većih limuna oprati i oguliti nožićem za krompir (samo kora bez bijelog dijela). Korice staviti u teglu sa dobrim poklopcem i preliti sa litrom alkohola od 96%. Ta jačina alkohola je potrebna kako bi se iz limuna mogla izvući sva esencijalna ulja i kako bi napitak bio lijepe žute boje, sa pravim ukusom limuna. Ostaviti na tamnom mijestu 7-8 dana. Procijediti i odstraniti korice. Prokuvati 1 litru vode sa 1kg šećera, pa kad se ohladi, spojiti sa procijeđenim alkoholom.

Sipati u flaše (ispadnu oko 3 flaše od 0,7l).

U zamrzivaču držati samo onu flašu koju pijete. Pošto mislim da je prilično jak, možete koristiti i slabiji alkohol (75%), ili umjesto 1 litre vode staviti 1,2l. Limunćelo se pije ledeno hladan, te ako procenat alkohola nije visok, mogli bi se stvoriti kristali leda.

Isto tako, koristim i sok od limuna – oguljeni limun iscijedim, sok sipam u posude za led, pa ODMAH zamrznem, (da ne postane gorak), tako da možete da pravite limunadu  kad god poželite. Živjeli!, zapisala je i poručila nam u svom receptu Ana Vasiljević. Ona je 20 godina bila suvlasnica ortačke firme u centru Beograda, jedna od prvih koje su se bavile kuvanjem i distribucijom gotovih jela za potrebe ekspres-restorana.

/M.D.P./

Najčitanije