24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor bilježi 20% više gostiju nego 2022. godine

Kotor

Tokom jula mjeseca u Kotoru je prijavljeno 20% više gostiju nego 2022. godine, pokazuju podaci Turističke organizacije Kotor. Ovo je samo nastavak sjajnih rezultata koji su zabilježeni u predsezoni.

“Kada je Kotor u pitanju, postoji dosta razloga za zadovoljstvo. Maj i jun su po svim segmentima bili daleko iznad prošle godine, a gotovo po svim statističkim pokazateljima iznad 2019. koja se računa rekordnom godinom. Po broju gostiju koji imaju prijavljen boravak u našem gradu premašili smo 30 do 40% prethodnu godinu i nekih 20% referentnu 2019. Što se tiče broja izletnika oni su na nivou 2019. godine, broj kruzera isti kao 2019, imamo od 500 do 550 uplovljavanja što je zaista respektabilno,” kazao je direktor TO Kotor, Jovan Ristić.

Što se tiče jula mjeseca, u svim različitim vidovima smještaja prijavljen boravak je do sada imalo oko 8.100 gostiju, posljednji su podaci Turističke organizacije. Struktura gostiju je raznovrsna, te su prisutni gosti sa različitih emitivnih tržišta.

Jovan Ristić

“Kada su u pitanju hoteli i kolektivni smještaj uglavnom dominiraju gosti iz Velike Britanije, zatim Francuske. Ono što je jako interesantno, imamo visok procenat gostiju iz Turske, za to tržište postajemo veoma interesantni. Tu su i gosti iz SAD i naravno Rusije. Kada je u pitanju privatni smještaj, tu dominiraju gosti iz naših tradicionalnih emitivnih tržišta, Srbije, Bosne i Hercegovine, Rusije i Ukrajine. Avio dostupnost sa određenih emitivnih tržišta je učinila da gosti sa tih tržišta budu dominantni u posljednje dvije godine,” istakao je Ristić.

Kotor na prvi utisak oduševljava mnoštvo turista, a sve više je onih koji mu se već godinama vraćaju.

“Iz Bostona, Masačusetsa sam. Stvarno je prelijepo, divno se provodimo ovdje. Došli smo ovdje na dan, smješteni smo na sedmicu dana u Hrvatskoj,” ispričala je jedna ispitanica.

“Meni ovo već treći put u Kotoru, ali neki od mojih prijatelja su po prvi put ovdje. Volim ovaj grad, fantastičan je. Vjerujem da ću i naredne godine ponovo doći,” kazao je jedan od turista.

Kako bi mnogobrojnim gostima sa različitih krajeva svijeta ponudili kvalitetan sadržaj tokom njihovog boravka u gradu, TO Kotor vrijedno radi na razvoju kvalitetne ponude događaja iz različitih sfera. Manifestacioni turizam i ovog ljeta privlači veliki broj ljubitelja kulture, umjetnosti, sporta i dobrog provoda.

Kotor

“Možemo govoriti o diverzifikaciji ponude i lokacijama na kojima se događaji odvijaju. Na teritoriji cijele opštine i svih mjesnih zajednica imamo manifestacije različitih karaktera. Od malih, tradicionalnih fešti i onih većih na koje su svi već navikli. Imamo za svakoga po nešto. Jul i avgust su vrhunac svega toga,”napomenuo je Ristić.

 Nakon još jednog uspješnog Kotorskog festivala pozorišta za djecu, festivalski program se nasatvlja uz KotorArt Don Brankove dane muzike, Fašinada Cup, Noć u šumi kostanja Gornjeg Stoliva, a kao novitet ove sezone 21. i 22. jula će biti organizovan Festival tribute bendova na glavnom gradskom trgu sa početkom u 22h.

Kotor bilježi 20% više gostiju nego 2022. godine
Kotor

“Prve noći će nastupiti tribute bend posvećen Amy Winehouse i Depeche Mode-u, druge večeri David Bowie i Beatles tribute bendovi. Nakon toga imamo Rimsku noć u Risnu, a zatim uz niz različitih malih manifestacija dolazimo do avgusta. 12. avgusta imamo Ljetnji karneval, 19. Bokeljsku noć. Biće mnogo fešti, mnogo zabave, mnogo različitih vrsta manifestacija na teritoriji cijele opštine,” najavio je direktor TO Kotor.

Više inforamcija o svim ovim manifestacijama i dešavanjima može se pronaći na zvaničnom sajtu i drutvenim mrežama TO Kotor.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije