13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Bućarska olimpijada počinje u subotu, 22. jula, domaćin B.K. Brđanin

Bućarska olimpijada- Sudija Toni Staničić mjeri čiji je punat na I olimpijadi u Đurđevom brdu 1952.

Tradicionalna, 67. Bućarska olimpijada u Tivtu počinje svečanim otvaranjem na zogovima u Đurđevom brdu u subotu, 22. jula od 20 sati. Organizator ovogodišnjeg takmičenja je Bućarski klub Brđanin, čiji su članovi davne 1952.godine inicirali ovo takmičenje.

Subotu veče u Đurđevom brdu obilježiće tradicionalna, revijalna utakmica između kluba ekipe kluba domaćina i prošlogodišnjeg pobjednika Bućarske olimpijade, BK Palma iz Donje Lastve.

Uslijediće nastup Glazbeno-prosvjetnog društva Tivat i projekcija fotografija iz arhive BK Brđanin, nakon čega će 67. Bućarska olimpijada biti zvanično otvorena uz žrijebanje parova. Početak sportsko-kulturne manifestacije, koje se organizuje samo u Tivtu, obilježiće neizostavna domaća fešta uz muzički sastav Castel Nuovo iz Herceg Novog.

Iz BK Brđanin obavještavaju da je prijava ekipa moguća putem SMS poruke, koju je potrebno poslati na brojeve telefona 067 325 548 ili 067 386 317 najkasnij do sobote, 22. jula do 20 sati. Poruka treba da sadrži naziv ekipe i spisak imena najmanje pet igrača.

Podsjećamo, prva Bućarska olimpijada u Tivtu održana je 1952.  na „stadionu Kopište“ u Đurđevom brdu, pedesetak metara dalje od lokacije današnjih zogova. Te godine, nakon Drugog svjetskog rata, obnovljene su i u Helsinkiju održane ljetnje Olimpijske igre, odakle je Tivćanima stigla inspiracija za organizovanje ovog jedinstvenog takmičenja, koje se kroz decenije pretvorilo u najautentičniju tivatsku manifestaciju.

Prvi pobjednici Bućarske olimpijade Anton Rajčević, Tripo Krstović, Krsto Bošković, Krsto Sindik, Đuro Krstović.

Od 1952. godine, pa do ove Olimpijada se nije igrala tek nekoliko godina. Za one četiri sa početka razlog se ne zna, a 2020. je korona učinila svoje.

U zavisnosti od broja prijavljenih ekipa, Bućarska olimpijada će trajati do kraja avgusta ili početka septembra.

Najčitanije