13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – DPS i sateliti hoće u fotelje prije glasanja

Kotor foto Boka News

Predsjednica Skupštine opštine Kotor Dragica Perović (DSS) uputila je pismo ministarki javne uprave Suzanim Pribilović (DPS) tražeći od nje precizne instrukcije kako da postupi u pokušaju prevazilaženja aktuelne krize vlasti i upravljanja kotorskom Opštinom.

Na taj način nastavlja se međusobno „natezanje“ dviju strana jer DPS, pojačan sa odlučujućim 17-tim glasom „prebjegle“ odbornice SDP Brune Lončarecić, žuri da preuzme lokalnu vlast u Kotoru, dok do sada vladajuća koalicija Demokrata, URA, DF i SNP namjerava da to spriječi i da se na vanredne lokalne izbore što prije ode bez prethodnog povrataka DPS-ovaca i njihovih saveznika u fotelje lokalne izvršne vlasti.

Kotor je praktično „obezglavljen“ od 24.aprila kada je nova većina u lokalnom parlamentu koju čine do tada opozicioni DPS, SD, HGI i LP uz glasove dva odbornika članice vladajuće koalicije SDP, smijenila gradonačelnika Vladimira Jokića (Demokrate). Oni međutim, pritom nisu kako zakon nalaže, donijeli odluku kojem od tri potpredsjednika Opštine se prenose ovlašćenja predsjednika do izbora novog gradonačelnika, pa je Kotor doveden u blokadu jer niko od preistalih opštinskih funkcionera nema deponovan potpis i ovlašćenja da odobrava isplate iz gradske kase.

U obraćanju Pribilovićevoj koje joj je uputila nakon sastanka Kolegijuma predsjednice SO u ponedjeljak, Perović je Pribilovićevu podsjetila na stav Ministarstva javne uprave (MJU) da je “stvaranje uslova za normalno i redovno funkcionisanje Opštine Kotor i svih lokalnih organa i službi, te prevazilaženje aktuelne situacije, u skladu sa Ustavom i Zakonom o lokalnoj samoupravi, isključivo u nadležnosti lokalnog parlamenta”. Stoga je predsjednica kotorske Skupštine od  čelnice MJU zatražila da joj ova da precizne instrukcije kako da postupi u situaciji kakva do sada nije zabilježena u crnogorskoj javnoj politici. Perović je podsjetila na zakonsku nadležnost MJU za “davanje objašnjenja, mišljenja, stručnih uputstava i instrukcija za primjenu zakona i drugih propisa” i zatražila precizna uputstva kako da se aktuelna situacija u Kotoru prevaziđe u skladu sa Ustavom i zakonom.

Dragica Perović

Ona je istakla da Zakon o lokalnoj samouporavi postoji pravna praznina jer on ne predviđa situaciju kakva je sada u Kogtoru – da je gradonačelnik razriješen , a da SO pritom nije ovlastila potpredsjednika Opštine da vrši funkciju predsjednika – te traži da joj Pribilovićka jasno odgovori da li se sada može analogijom, primijeniti riješenje iz Ustava Crne Gore koji propisuje da u istovjetnoj okolnosti (prestanku mandata predsjednika države), njegovu fubnkciju obavlja predsjednik Skupštine. Od Pribilovičeve se traži i odgovor da li po Zakonu o lokalnoj samoupravi koji to izričito ne propisuje za ovakvu okolnost, ako se izbor novog gradonačelnika ne obavi u roku od 30 dana od dana oprestanka mandata dotadašnjeg predsjednika Opštine, Vlada treba da imenuje Odbor povjerenika koji će gradom upravljati do sprovođenja vanrednih lokalnih izbora. Zakon naime, ovakvu proceduru priopisuje samo u slučaju kada “Skupština Opštine ne obavkja svoju funkciju i zakonom utvrđerne obaveze”, ali ne predviđa mogućnost da predsjednik Opštine ne obavlja svoju funkciji i obaveze, iako se to upravo dešava na primjeru Kotora gdje zbog nefunkciionisanja izvršne  vlasti, građani trpe posljedice.

“Da li se može, ili preciznije smije, birati novi predsjednik opštine do okončanja sudskog spora pred Upravnim sudom, a polazeći od toga da se radi o predmetu koji obavezuje na hitno postupanje?”- pitala je Perović Pribilovićevu podsjećajući je da je Jokić nakon smjene 24.aprila podnio tučbu Upravnom sudu tvrdeći da je nezakonito razriješen. Sud do danas nije o tome odlučio pa postoji hipotetička mogućnost da se u međuvremenu izabere novi gradonačelnik (što najavljuje opozicija podržana odbornicom SDP Brunom Lončarević, kandidujući za tu funkciju šefa kotorske DPS Željka Aprcovića), a da onda sud usvajajući Jokićevu tužbu, starog gradonačelnika vrati na tu funciju. Pribilovićeva treba da odgovori i da li u tokm slučaju, novom gradonačelniku koji je bez mandata ostao zbog sudskog povrataka starog, pripada zakonska nadoknada u vidu plate u narednih godinu dana i ako da, da li je to na štetu javnog interesa građana Kotora.

“Da li je u ovom mogućem slučaju jednako važno pojedinačno pravo ili javni interes i ako nije koje je važnije, te da li se iz tih razloga smije pristupati izboru novog predsjednika, do donošenja Odluke suda i proizvođenju svih mogućih i navedenih pravnih i finansijskih posledica.”- pitala je Perovićeva ministarku javne uprave. Ona od MJU traži i stav može li se smatrati urednom inicijativa za zakazivanje sjednice SO a da uz nju nije dostavljen i predlog akta koji se kandiduje za dnevni red. DPS, SD, HGI, LP i Lončarevićka pokrenuli su takvu inicijativu za izbor novog gradonačelnika, ali nisu dostavili konkretan predlog odluke da na tu funkciju bude imenovan Aprcović. Perović je od MJU zatražila da se izajsni ima li bilo kakve zakonske prepreke da se u SO Kotor usvoji Odluka o odlaganjun primjene odluke o Jokićevoj smjeni od 24.aprila dok se Upravni nsud ne izjasni po njegovoj tužbi. Takvo riješenje krize, inače,  predlaže dosadašnja vladajuća koalicija.

Predsjednica kotorskog parlamenta ministarku Pribilović je pozvala na hitno dostavljanje traženih objašnjenja i uputstava “jer zbog nejasnoća i pravnih praznina, koje zakon sadrži” ona u ovom momentu ne može preduzeti mjere na prevazilaženju aktuelne haotične političko-pravne situacije u Kotoru. Perović je posebno podvukla da je zbog potrebe da dobije mišljenje MJU i prekinula sjednicu SO 24.aprila, ali da nova većina DPS-SD-HGI-LP i dva odbornika SDP to tada nisu ispoštovali, već su samoinicijativno nastavili zasijedanje i donijeli odluku o smjeni Jokića, bez imenovanja lica ovlašćenog da obavlja funcuiju gradonačelnika, čime su grad doveli u blokadu.

“Na žalost, nije bilo ni strpljenja, ni povjerenja u Vašu ažurnost, od strane, tog dana formirane skupštinske većine da sačekaju, vjerujem, vaše hitno reagovanje na moj zahtjev tim povodom, već se pristupilo postupanju koje je sada predmet sudskog spora zbog činjenice da su prekršeni  i Zakon i Statut i Poslovnik.”- napisala je Perovićeva ministarki Pribilović, pozivajući nju i MJU da joj hitno daju tražena objašnjenja i instrukcije  i pomognu “da SO Kotor u skladu sa Ustavom i Zakonom prevaziđe situaciju u koju je dovedena između ostalog i postojanjem pravnih praznina i nejasnih normi u zakonu.”

Izvor:S.L

Najčitanije