11 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – Gurdić će uskoro dobiti novo ruho…

Kotor-foto Boka News

U Kotoru na Gurdiću su u toku pripremi radovi na više pozicija, saopšteno je iz Direkcije za uređenje i izgradnju.

Radi se na vraćanju rekonstruisanog mehanizma za podizanje južnih gradskih vrata. Ovaj posao podrazumijevao je reperaciju postojećih, sačuvanih dijelova, kao i dopunu nedostajućih, a sve u skladu sa prethodno izrađenim projektom u kome su se koristila analogna rješenja sa sačuvanih mehanizama.

Iz Direkcije saopštavaju da je u završnoj fazi konzervatorski projekat romano-gotičkih vrata, za čiji završetak je potrebno otvoriti privremenu sondu na pločniku u blizini ulaza u Kulturni centar “Nikola Đurković” kako bi se istražila analogna rješenja. Radovi na otvaranju pomenute sonde trajaće najduže četiri dana. Nakon završetka projekta i dobijanja svih zakonom propisanih saglasnosti, pristupiće se rekonstrukciji.

“Odabran je i izvođač radova na uređenju manjeg, izdignutog platoa na Gurdiću (na kojem su ranije bili postavljeni kontejneri za smeće). Ovaj prostor uskoro će dobiti novo ruho, a uređenje će obuhvatiti i rekonstrukciju potpornog zida od kamena. Planirano je ozelenjavanje svih zelenih površina na Gurdiću, uključujući i uzdignuti plato, a tom prilikom će biti izrađen i irigacioni sistem za navodnjavanje”, kažu u Direkciji za uređenje i izgradnju, dodavši da će na toj poziciji biti nabavljena i montirana tri stuba za javnu rasvjetu.

Plato i ulaz Gurdić

Nakon izrade varijantnih rješenja i dobijanja saglasnosti od Uprave za zaštitu kulturnih dobara, predviđeno je i postavljanje zaštitne maske za cijevi koje su postavljene između dva mosta.

Najčitanije