4 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – izložili repliku vesla galije iz 16. vijeka

veslo galije

JU Pomorski muzej Crne Gore realizovala je projekat “Izrada replike vesla galije iz 16. vijeka“. Impozantno drveno veslo galije dužine preko 12 metara postavljeno je u blizini glavnih gradskih vrata u Kotoru. Veslo je izrađeno na osnovu detaljnog projekta venecijanskog vesla “a scaloccio“ iz 16. vijeka.

Realizacijom ovog projekta oživljen je jedan mali segment slavne pomorske prošlosti grada Kotora. Veličina vesala ukazuje na veličinu samih galija koje su i Kotorani posjedovali u dugom vremenskom periodu.

Prvi pomeni kotorske galije sežu od 1155. godine pa sve do perioda mletačke vladavine tokom koje je zapovjednike na galijama “supracomes” iz redova vlastele biralo Veliko i Malo vijeće.

veslo galije

Postavljanjem vesla galije Kotor dobija novu turističku atrakciju i prisjećanje na važni dio pomorske istorije grada koji do sada nije bio dovoljno ispričan.

Repliku vesla prati i edukativni dvojezični pano na kojem se nalazi kratka priča o kotorskim galijama i njihovim zapovjednicima, i na kojem je prikazan način veslanja na galijama iz 16. vijeka.

Ovaj projekat je realizovan zahvaljujući finansijskoj podršci Opštine Kotor tj. Sekretarijata za kulturnu, sport i društvene djelatnosti u sklopu Programa kulturnih manifestacija za 2022. godinu.

Najčitanije