13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor, još ima ulja u svijeći …

Konačno, fešta nad feštama, Bokeljska noć, stara dva vijeka. Bila je prava bokeljska, opšta je ocjena brojnih posjetilaca, domaćih i furštih. Barke okićene sa ukusom, bez kiča na opšte oduševljenje više hiljada posjetilaca, klizile su podno zidina drevnog Kotora, do proglašenja pobjednika i velikog vatrometa.

Odluka žirija, pobjednička barka Bokeljske noći 2017. je barka „Veliki dok Bijela” iz Herceg-Novog.  Kako žiri, tako i publika prepoznali su kreaciju, koja nosi snažnu poruku naše stvarnosti. Dok je ispraćen posljednjim pozdravom, adio, čime je zakucana jedna od posljednih brokava u sanduk bokeljskog pomorstva i brodogradnje…

Ali tu nije kraj, sinoćna fešta nastavila se na desetak trgova drevnog Kotora, koji je pokazao da još ima ulja u svijeći, onog bokeljskog i mediteranskog šuga kojim je odisao vjekovima.

Muzika koja pripada ovom podneblju, za svakoga po nešto, kako za mlade tako i stare, trgovi ispunjeni, uz pjesmu i raspoloženje bez turbo folka i incidenata do jutarnjih sati.

„Insistirali smo na ovom konceptu, jer se pokazalo prethodnih godina da se Bokeljska noć odvijala samo u akvatorijum zaliva, defileom barki i vatrometom. Želja nam je bila da se Bokeljska noć nastavi po trgovima i pjacetama uz živu muziku, jer na taj način svi mogu pronaći nešto što žele čuti i razveseliti se za svoju dušu, zaplesati… Ovaj koncep je bokeljski u svakom smislu te riječi, primjeren Bokeljskoj noći, koja odslikava Kotor i Boku Kotorsku“ – kazala je za Boka News, potpredsjednica Opštine Kotor Ljiljana Popović Moškov (URA).

Kako je sve bilo u znaku Bokeljske noći i Boke, posebnu pažnju izazvao je Zlatko Moškov sa bijelom majicom koja je hit ovih dana u Kotoru, na kojoj su štampane riječi bokeljskog dijalekta, a koje sve više odlaze u zaborav. Kotoranin Jovan Roganović došao na ideju da na bijeloj majici odštampa stare, arhaične riječi koje još žive u autentičnim bokeljskim familijama i pjesmama.

Bokeljska noć 2017. fešta u Gradu

Organizatori koji su odlično osmislil feštu, insistirali su na muzičkom konceptu koji su realizovali klapa „Bonaca“, grupa „Teška industrija“, Whoo See uz DJ Mono i DJ Zgoobidan, lokalne muzičke grupe, Bend Sinhro; Toć, The Grupa, Modern Pop Quartet, Acustic Teraphy, The Unexpected i bend Crveno i crno, klape, Bisernice Boke, Incanto  i  VIS Škuribanda, Gradska muzika Kotor..

Pokrovitelj Bokeljske noći je Opština Kotor, a njeno održavanje je pomoglo i Ministarstvo kulture. Glavni sponzori fešte su Luka Kotor i Expo Commerce, uz niz manjih sponzora.         

Najčitanije