20 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – ključni planiranje i moratorijum na gradnju

Dobrota 2018.

Monitoring misija UNESCO-a posjetiće Crnu Goru i Kotor u septembru, čime će se ispuniti jedan od zahtjeva upućenih našoj zemlji na posljednjem zasijedanju. Ta organizacija traži od Crne Gore da održi moratorijum na bilo koju novu gradnju, analizira slabosti postojećih planskih dokumenata, dostavi procjenu uticaja na baštinu za Verige i Glavate i napusti projekat žičare Kotor – tvrđava Sv.Ivan.

Od naše zemlje zahtijeva se i da pozove monitoring misiju UNESCO-a, te da im do 1. februara 2019. godine dostavi ažurirani izvještaj o stanju očuvanosti dobara.

Aleksandar Dajković iz ministarstva kulture potvrđuje da je država spremna da ispuni sve preporuke.

“Mogu da vas uvjerim da će ta saradnja i taj napor države da zaštitimo ne samo taj status UNESCO mjesta nego da adekvatno planiramo prostor u Boki Kotorskoj, da će to biti i dalja politika države kada imamo u pitanju dakle, Kotor”, kazao je Dajković.

Predsjednik opštine Kotor, Vladimir Jokić ipak nije siguran da će država da poštuje odluke UNESCO-a.

“Ukoliko postoji politička volja u Crnoj Gori, onda nema nikakvog straha. Ukoliko se procesi budu fingirali i ukoliko umjesto prave zaštite budemo gradili Potemkinova sela, onda nama nikakav UNESCO neće pomoći”, kazao je Jokić.

Misija UNESCO-a doći će u Crnu Goru već u septembru kada će se riješiti i pitanje sprovođenja moratorijuma, navodi Dajković. Decidan je da se u prostoru neće desiti nijedna intervencija suprotna očuvanju kulturnih dobara.

Kotor – panorama – foto Boka News

“Uporedo sa tim ćemo napraviti dodatnu analizu i harmonizaciju postojećih planskih dokumenat kako bismo bili sigurni da u narednom periodu neće doći do određenih promjena u prostoru koje bi ugrozile izuzetne univerzalne vrijednosti područja”, kazao je Dajković.

Jokić podsjeća da su razne uprave planovima dovele do ugrožavanja baštine i da za to treba da odgovaraju. Poziva državu da za područje Bokokotorskog zaliva uvede posebne mjere nadzora.

“Ne može teritoriju opštine Kotor da opslužuje 4 urbanističko gradjevinska inspektora. 4 osobe na teritoriji od Jaza do Nikšića, pa to je nemoguće ispratiti”, kazao je Jokić.

Aleksandra Kapetanović iz NVO Expeditio i Društva prijatelja bokeške baštine kaže da odluke UNESCO potvrđuju zabrinjavajuće stanje u kojem se nalazi područje Kotora, o čemu, kako kaže, svjedoči i njihov zahtjev da Crna Gora pozove monitoring misiju.

“Sve to ukazuje zaista na ozbiljnost situacije i na to da je krajnji trenutak da uradimo nešto kako bi se spriječili ovi negativni trendovi koji traju već dugo”, kazala je Kapetanović.

Kapetanović zaključuje da je najveći problem planiranje koje je dovelo do prekomjerne i neadekvatne urbanizacije.

/D.P./

Izvor:rtcg

Najčitanije