19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

“Kotor od zemljotresa do danas”

„Nakon prvih vijesti15. aprila 1979. godine koje su otišle iz Kotora a koje su glasile da Kotora više nema, mi danas svjedočimo da Kotora ipak ima, da je uspio iz pepela, ruševina vaskrsnuti. To je poruka Grada svima nama, da Grad i život bez obzira pred kakvim izazovima se našao, bez obzira šta ga mučilo, uvjek nađe način da se ponovo rodi“ – kazao je gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić, otvarajući dokumentarnu izložbu „Kotor od zemljotresa do danas“.

Dokumentarna izložba fotografija „Kotor od zemljotresa do danas“, povodom 40 godina katastrofalnog zemljotresa, koju je koncipirao dr Stevan Kordić, u Galeriji solidarnosti sinoć je izazvala je veliku pažnju brojnih posjetilaca, koji su se prisjetili teških trenutaka i minutom ćutanja odali poštu svim stradalima.

Direktor OJU Muzeji Kotor, Dušan Medin kazao je da je ustanova na čijem je čelu povodom 40 godina katastrofalnog zemljotresa organizaovala brojne programe, sa čašću i obavezom da podsjeti na važne i bolne dane, kao i na revitalizaciju Starog grada.

Autro izložbe prof. dr Stevan Kordić predstavljajući autorsku ideju i koncept izložbe kazao je da izložbu čine 33 fotografije, prikazaju fotografije 9 autora i prikazuju opseg od 15. aprila 1979. godine do aprila 2019. godine.

-Cilj izložbe je da prikaže posljedice razornog zemljotresa koji je razorio Kotor kao i proces obnove grada, normalizaciju života u njemu koji pratimo do današnjih dana.

Kotor od zemljotresa do danas

Izložene fotografije su podjeljene u tri cijeline, Kotor neposredno nakon zemljotresa, kroz kadrove fotografa Borivoja Jovića, Jovice Martinovića, M. Marčete, Milke Čanak Medić, Nikole Živkovića, Versne Pejović Šain, Željka Jovića i Zorice Čubrović.

Drugu grupu čine fotografije koje su nastale u aprilu ove godine koje su snimljene sa istih lokacija odakle su snimljeni kadrovi iz prve grupe fotografija, sa ciljem da nas potaknu na razmišljanje o izazovima pred kojima se nalazio Kotor prije 40 godina.

Treća grupa fotografija apostrofira esteske i kulturno istorijske vrijednosti Kotora koje su ga stavile na svjetsku UNESCO-vu listu.

Kotor od zemljotresa do danas

Autor druge i treće grupe fotografija je prof. dr Strevan Kordić, koji je kazao da izložbu posvećuje nekadašnjem Regionalnom zavodu spomenika kulture Kotor i svim njegovim zaposlenicima i saradnicima koji su učestvovali u obnovi grada i njegovih spomenika.

„Transformacija Zavoda u odjeljenje, sekcije,  teško je shvatiti drukčije nego kao pleonazam za njegovo ukidanje. Žalosna sudbina institucije koja je dosegla i održala svjetski nivo o očuvanju kulturne baštine“ – kazao je Korodić.

Izložbu su organizovali OJU Muzeji Kotor i Opština Kotor.

Najčitanije