13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – osnovcima otkrivaju kineski jezik, pismo i kulturu kroz zabavne metode

Prva od četiri edukativno-kreativne radionice ,,Kineski kroz igru” održana je u srijedu 27. marta 2019. u čitaonici Gradske biblioteke Kotor u organizaciji JU Kulturnog centra ,,Nikola Đurković”, Gradske biblioteke čitaonice Kotor i NVO ,,Udruženja za promociju sinologije Kotor”.

Ciklus od četiri edukativno-kreativne radionice namijenjen je osnovcima uzrasta od 6 do 12 godina sa ciljem otkrivanja kineskog jezika, pisma i kulture primjenom jednostavnih, aktivnih i zabavnih metoda.

Tokom prve radionice obrađivano je grafičko predstavljanje kineskog jezika izborom jednostavnih karaktera i ideograma koji su povezani sa drevnim pismom. U okviru ,,Igre znakovima” ponuđene su razne aktivnosti otkrivanja pisanog jezika. Sa jedne strane od djeteta se traži da prepozna i oboji grafičke djelove znaka. Sa druge strane djetetu se skreće pažnja na postojeći odnos između elemenata u prirodi i postojećih znakova. Pored ovih aktivnosti ukazano je na odnos između drevnih znakova i savremenog pisma.

Cilj je razumijevanje kakav je bio razvoj kineskog pisma što pomaže da se lakše upamte ideogrami koji se najviše koriste u slučaju da se djeca odluče za izučavanje kineskog jezika.

Radionicu je osmislila predsjednica NVO ,,Udruženje za promociju sinologije Kotor” dr Jelena Stjepčević, a vodila je  uz asistenciju bibliotekarske savjetnice Jasmine Bajo.

Druga radionica, ,,Igra brojevima”,  će se održati u srijedu , 3. aprila, u čitaonici Gradske biblioteke Kotor u teminu od 16.45 do 17.45 sati.

Najčitanije