20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Split: Predstavljen projekt “Hrvatska – tamo gdje jarboli pišu priče”

tradicionalni brodovi

Projekt “Hrvatska – tamo gdje jarboli pišu priče”, kojim će se Hrvatska prezentirati na jednom od najvećih europskih pomorskih događaja, festivalu “Tjedan zaljeva Morbihan 2019”, predstavila je u četvrtak Udruga za promicanje hrvatske Maritimne baštine Cronaves.

Na poziv organizatora festivala Hrvatska će se od 27. maja do 2. juna predstaviti u okviru paviljona “Le Grand Comptoir des Fêtes Maritimes d’Europe”, saopštila je udruga Cronaves.

Predsjednik udruge Plamenko Bavčević izrazio je zadovoljstvo prilikom da Cronaves predstavi hrvatsku maritimnu baštinu na festivalu koji se svake dvije godine održava u francuskoj pokrajini Bretanji.

Svrha i ciljevi sudjelovanja na tom značajnom pomorskom događaju prvenstveno su predstavljanje hrvatske maritimne kulture i baštine, podizanje svijesti o Hrvatskoj kao pomorskoj zemlji i predstavljanje turističke ponude kraja iz kojeg dolaze hrvatski sudionici festivala.

U programu je predviđeno postavljanje izložbe “Tragom male drvene brodogradnje”, nastale u saradnji Muzeja drvene brodogradnje iz Betine s otoka Murtera, Muzeja opštine Jelsa s otoka Hvara i koautorice Andrine Luić s otoka Ugljana.

Na festivalu će se uz svakodnevne kulturne programe i turističke prezentacije predstaviti i 3. međunarodni festival brodova, mora i mornara “Dani u vali – Stari grad 2019.”. Organizator planira i “Hrvatski dan” na kojem će posjetitelje hrvatskog paviljona pozdraviti veleposlanik Hrvatske u Francuskoj Filip Vučak i direktorica ureda Hrvatske turističke zajednice u Parizu Daniela Mihalić Đurica.

Na sedmodnevnom maritimnom festivalu sudjeluje više od hiljadu tradicionalnih brodova svih veličina i namjena, a posade brodova uglavnom su pomorci amateri, kaže se u saopštenju.

Najčitanije