33 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor ostaje na listi UNESCO-a

Kotor – panorama – foto Boka News

Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora, te Nacionalni park Durmitor ostaju na listi svjetske kulturne baštine u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

To je odluka ovogodišnjeg Komiteta za svjetsku baštinu, koja se održava u Azerbejdžanu.

“UNESCO Komitet za svjetsku baštinu danas je, bez rasprave, usvojio odluke koje se odnose na dva mjesta svjetske baštine u Crnoj Gori – Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora i Nacionalni park Durmitor”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva kulture navode da odluka koja se odnosi na Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora predstavlja jednu od najafirmativnijih odluka Komiteta koje se odnosi na područje Kotora.

“A posebno od 2003. godine, kada je područje uklonjeno sa Liste svjetske baštine u opasnosti, na kojoj je sve do tada bilo zbog posljedica razornog zemljotresa iz 1979. godine. Ipak, od tog trenutka počinju i upozorenja Komiteta povodom opasnosti od nagle i nekontrolisane urbanizacije i turističkog pritiska, koji prijeti očuvanju izuzetnih univerzalnih vrijednosti koje su osnov upisa na Listu svjetske baštine”, navodi se u saopštenju.

Odluke Komiteta su, kako se podsjeća, bivale sve oštrije, do Odluke iz Istanbula 2016. godine, nakon čega je napravljen niz konsultacija sa UNESCO, koje su rezultirale usvajanjem Akcionog plana za postizanje ove Odluke od strane Vlade Crne Gore.

Pomorski muzej Kotor – foto Boka News

“Od februara 2017. godine, kada je Akcioni plan usvojen, do ovogodišnjeg Komiteta, sprovedeno je niz aktivnosti koje su rezultirale Odlukom koja pozdravlja napore ‘države članice u mnogo oblasti, uključujući izradu Nacrta PUP-a Kotor, pripreme Izmjena i dopuna Zakona o Prirodnom i kulturno-istorijskom području Kotora, iniciranju revizije Menadžment plana, reviziji HIA za Područje…’. Pozdravlja se odluka države da odustane od predloženog projekta žičare od Starog grada do tvrđave San Đovani i turističkog kompleksa Glavati Prčanj, kako bi se zaštitile izuzetne univerzalne vrijednosti. Država se ohrabruje da dalje nastavi da unapređuje proces procjene uticaja, traži se HIA za turistički kompleks u Morinju i most na Verigama, prije bilo kakvog obavezivanja od strane države za realizaciju ovih ideja. Zahtijeva se da revidovani Menadžment plan uključi preporuke Reaktivne monitoring misije iz 2018. godine. Posebno se traži da Menadžment plan tretira pitanja upravljanja i smanjenja rizika i upravljanja turizmom”, navodi se u saopštenju.

Odluka koja se tiče NP Durmitor odnosi se pitanja koja su bila predmet Savjetodavne misije iz novembra 2018. godine. Odlukom se, kako se pojašnjava, potvđuju nalazi Savjetodavne misije koja je u Crnoj Gori boravila u novembru, a kojom se traži niz aktivnosti koje bi država trebalo da preduzme u narednom periodu u saradnji sa UNESCO i savjetodavnim tijelima.

Na Komitetu u Bakuu učestvuje generalna sekretarka Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO, Milica Nikolić.

Najčitanije