16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – otvorena izložba o arhivskim istraživanjima jevrejske kulturne baštine u Boki

Škaljarsko groblje – resaturacija – Foto Jevrejska zajednica Crne Gore

Opština Kotor je partner u projektu „Otkrivanje, izlaganje i korišćenje jevrejske baštine u Dunavskom regionu – Rediscover“, koji je odobren za finansiranje u okviru Dunavskog transnacionalnog programa „Interreg Danube“.

U okviru pilot aktivnosti na projektu, u četvrtak 21.januara u galeriji Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru, otvorena je izložba na kojoj je predstavljena arhivska istraživanja jevrejske kulturne baštine u Boki u periodu od XVI do XX vijeka, saopšteno je iz lokalne uprave.

Kako navode, arhitektonski je snimljeno i rekonstruisano malo jevrejsko groblje u Škaljarima.

“Istražen je istorijat groblja kao i analiza svake grobnice i genealogija svih familija sa ovog groblja. Rezultati pomenutog rada prikazani su na izložbi” – saopšteno je iz Opštine Kotor.

“Jevrejsko groblje je mala parcela između katoličkog i pravoslavnog groblja na gradskom groblju u Škaljarima. Na groblju su rađena epigrafska, genealoška istraživanja svih tih familija koje su tamo sahranjene, u arhivu smo došli do podataka o svim tim familijama, napravili smo njihova porodična stabla, sve smo istražili i to će sve biti objedinjeno u jednoj lijepoj dvojezičnoj studiji na našem i na engleskom jeziku”, kazala je ranije Marija Novaković, arhitekta-konzervator Studija „ENForma”.

Izložba će biti otvorena svakog radnog dana od 8 do 15 sati do 31. januara ove godine.

Najčitanije