24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – “Pametni” semafori na šest lokacija regulisaće saobraćaj

Luka Kotor – foto Boka News

Opština Kotor od 15.juna problem gužvi rješava primjenom savremenih tehnologija


Prvi put u Crnoj Gori, u Kotoru, od 15. juna biće u funkciji sistem saobraćajne signalizacije koji podrazumijeva tzv. semaforizaciju šest lokacija od kružnog toka u Škaljarima do “Kamelije“, odnosno šest raskrsnica i pješačkih prelaza.

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić kazao je za Pobjedu da je riječ o sistemu sa najboljom tehnologijom koja se koristi u svijetu. Semafori će izgledati kao standardni, imaće integrisane sisteme koji funkcionišu po principu vještačke inteligencije.

ALGORITAM

Jokić objašnjava da je riječ o algoritmu koji uči sam sebe, a ti sistemi dodatno su „dignuti“ na internet, a na njih su uvezana dva softera.

– Jedan softver koji omogućava daljinsku regulaciju semafora i omogućava operateru da ih pali i gasi po potrebi, i dodatni softver koji radi potpuno na principu vještačke inteligencije, koji vrši simulaciju saobraćaja i usklađuje protok saobraćaja na način da se ostvari najveća moguća ušteda vremena. Dakle, ovdje ne govorimo o zelenim talasima, već o tome da će semafori prepoznavati koliko i sa koje strane dolazi automobila, kako i kada treba pustiti saobraćaj i tome slično. Najprostije objašnjeno to je kao da imamo, na šest mjesta u gradu, šest najbolje obučenih policajaca svih 24 sata dnevno, a koji su koordinisani jedni sa drugim u milisekundi – kaže Jokić.

Ovo je , kaže Jokić, pokušaj da se saobraćaj u Kotoru poboljša, jer problem saobraćajnih gužvi se ne može riješiti u potpunosti, te da će ovaj način ubrzati protok saobraćaja za 30 procenata.

– Ako se, recimo, sada od Dobrote do Škaljara putovalo 45 minuta u najvećem špicu saobraćaja, sada će se putovati 30 minuta. A najznačajnija stvar je da će se špicevi sve više odlagati. Tako recimo ako sada imamo špic u podne, sada će on nastupiti u 1.30 časova i na taj način ćemo imati sve veću protočnost. Na raskrsnicama i ulazu u grad imaćemo brojače saobraćaja i slične uređaje koji neće biti vidljivi građanima, ali koji će pružati sistemu uslugu punjenja informacija. Ono što je bitno za ove semafore jeste da će oni, kako vrijeme bude odmicalo, biti sve bolji, jer će algoritam sve više samog sebe učiti, što znači da će oni davati bolje rezultate 15. avgusta nego 15. jula jer će biti napunjeni sa više podataka – objašnjava Jokić.

U okviru ovog sistema biće urađena i svjetlosna signalizacija slobodnih parking mjesta u gradu i usmjeravanje ka njima.

– Uradićemo i regulaciju saobraćaja od „Jugopetrola“ do „Kamelije“ gdje će biti sve tri trake jednosmjerne, kao i radove na proširenju treće trake iza Osnovnog suda, kako bi i u tom dijelu mogli da kanališemo saobraćaj – kazao je Jokić.

On je najavio i obezbjeđivanje novih parking mjesta za ovu sezonu, kako bi se ova ljetnja sezona premostila do trajnog rješavanja, odnosno izgradnja garaža. On je naglasio da tu imaju problem jer čekaju već godinu i po konzervatorske uslove od Uprave za zaštitu kulturnih dobara za izgradnju garaže, ali da nemaju još nikakav odgovor.

Kotor – “Pametni” semafori na šest lokacija regulisaće saobraćaj

KAPACITETI

Jokić je uvjeren da će sve to pomoći ubrzanju saobraćaja, naglašavajući da se problem saobraćajnih gužvi ne može riješiti jer u „flašu od litra ne možete da stane dva litra vode“, ali da se može ubrzati.

– Izabrali smo najbolju tehnologiju u svijetu, koju koriste veliki gradovi u njihovim najprometnijim djelovima. I preko ovoga se ne može ništa više uraditi po pitanju sabraćaja. Nadam se i ubijeđen sam da će ovo dati rezultate. A ukoliko bilo ko očekuje da će Kotor, koji ima 25.000 stanovnika i koji ima jednu ulicu u trenucima kada ima milion posjetilaca, moći da funkcioniše bez zastoja to je prosto nemoguće, pa čak i da se izgradi zaobilaznica to se ne može desiti jer ljudi dolaze da vide Kotor – zaključio je Jokić.

/I.K./

Izvor:Pobjeda

Najčitanije