15 C
Kotor

Slušaj online radio

Jedriličari Lahora uspješni na otvaranju nove takmičarske sezone

 

JK Lahor

Jedriličarski klub Lahor je tokom proteklog perioda kroz niz aktivnosti otvorio ovogodišnju jedriličarsku sezonu. Tokom cijele zime smo trenirali i bili aktivni u klubu a od marta mjeseca je počela i takmičarska sezona što je zapravo ono što smo svi čekali, poručuju članovi JK Lahor iz Kotora.

Kup Mimoze, Herceg Novi

Klub je kao i svake godine na otvaranju sezone učestvovao na regati “Kup mimoze” u Herceg Novom. Ekipu su činili 6 brodova klase ILCA4 i 6 Optimista. Uslovi vjetra su bili izuzetno loši pa je organizator imao poteškoća oko davanja starta. Na kraju je odjedrena po jedna trka za obje klase kako bi se postigao bar neki plasman i proglasili pobjednici.

Naši rezultati su bili sledeći:

  • Nika Živković, 2. mjesto Optimist djevojčice
  • Marko Vujović, 2. mjesto ILCA4 generalno
  • Helena Dabetić, 2. mjesto ILCA4 djevojčice
  • Nina Strahinja, 3. mjesto ILCA4 djevojčice
JK Lahor

Podrška počecima jedrenja u Budvi

U aprilu smo podržali osnivanje novog jedriličarskog kluba iz Budve pod nazivom “Galiola”. Tom prilikom smo pomogli organizaciju jedriličarske promo regate i učestvovali sa 5 brodova klase Optimist. Naši su takmičari imali priliku izaći na otvoreno more ali je nedostatak vjetra učinio da ova prilika za dobrim jedrenjem ostane neiskorištena. Pred kraj dana uspjeli smo odjedriti jednu kratku trku a nakon toga održati obuku djeci Budve koja su pokazala interesovanje za ovaj sport. Prijateljima iz Budve želimo puno sreće u radu.

JK Lahor

Tivatska regata – Una Montenegro kup

Krajem aprila stvari su se zahuktale pa je u sklopu manifestacije”Wind fest” organizovana “Tivatska regata-Una Montenegro kup” za klase Optimist i ILCA i za klase Krstaš i Katamaran. Prvog dana vikenda je planirana “mala regata” a naš tim je brojao 4 jedrilice klase ILCA4 i 7 Optimsita . Uslovi za jedrenje se nisu stvroili pa je cijeli dan prošao u čekanju i na žalost svih takmičara završen bez odjedrenih trka. Još jednom se pokazalo da regate koje traju jedan dan trpe rizik loših uslova u kojima je nemoguće jedriti. Praksa da regate traju minimalno 2 dana bi trebala biti ustaljena koko bi se izbjegle ovakve situacije.

Sledećeg dana u Nedelju jedrena je regata za klase krstaš gdje su naši članovi učestvovali na brodu “Altair” kompanije Bellatrix yachting kao i na katamaranu “Fox” i brodu Seascape. Altair je i svojoj klasi sa skiperom Filipom Petričevićem završio na prvom mjestu dok je Fox sa skiperom Lukom Ognjanovićem regatu zavrsio na trećem mjestu u generalnom plasmanu.

JK Lahor

SEEOOC regata Palić, Srbija

Odmah nakon povratka iz Tivta užurbano su krenule pripreme za SEEOOC regatu na Paliću. Ova regata za klase Optimist je tradicionalno u našim planovima i takmičari joj se uvijek raduju. Na Palić smo otputovali u srijedu kako bi u četvrtak odradili trening i pripremili se za trke koje su planirane za petak i dane vikenda. Izgleda da nas ove godine prate loši vremenski uslovi pa vjetra niie bilo sve do nedjelje. Propustili smo priliku za treninge a i prva dva dana takmičenja su prošla bez jedrenja.

U nedjelju su se ipak stvorili uslovi da se odjedre tri trke po laganom vjetru sto je najviše odogovaralo našem najmlađem takmičaru Nikoli Matijeviću koji je u konkurenciji 65 takmičara i takmičarki zauzeo 8. mjesto u generalnom plasmanu i 2. mjesto u kategoriji do 12 godina. Nikola je bio jedan od najmlađih učesnika regate i ovo mu je prvo veliko takmičenje.

Iako uslovi nisu bili naklonjeni našim starijim takmičarima i takmičarkama uspjeh Lahora je upotpunila Vanja Strahinja koja je zauzela 3. mjesto u konkurenciji djevojaka. Na regati su pored naše ekipe koja je predstavljala Crnu Goru učestvovale i ekipe iz Srbije, Makedonije, Mađarske, Slovačke i Hrvatske.

Najčitanije