22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – Počela realizacija projekta adaptacije mikrobioloških laboratorija vrijedan oko dva miliona eura

Počeo projekat adaptacije mikrobioloških laboratorija

Radovi na adaptaciji i opremanju mikrobioloških laboratorija u devet zdravstvenih ustanova, koji su počeli u drugoj polovini februara, realizuju se planiranom dinamikom.

Projekat, vrijedan oko dva miliona eura, sprovodi Ministarstvo zdravlja, uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, a njime je obuhvaćeno osam domova zdravlja i to: u Kotoru, Budvi, Baru, Ulcinju, Bijelom Polju, Beranama, Nikšiću, Cetinju i  kao i specijalnoj bolnici Brezovik.

Planirani rok za završetak radova  je devet mjeseci.

Realizacijom ovog značajnog ulaganja, kvalitet mikrobioloških usluga biće  značajno unaprijeđen kroz infrastrukturno obnavljanje i obezbeđivanje adekvatne opreme, u skladu sa neophodnim standardima u ovoj oblasti.

Mikrobiološke laboratorije predstavljaju zlatni standard u detektovanju zaraznih bolesti, rezinstencije na antibiotike, pojave infekcija koje se prenose hranom i vodom, kao i mogućih slučajeva bioterorizma. Takođe, predstavljaju presudan faktor za kontrolu i prevenciju infekcija u zdravstvenim ustanovama, te na taj način doprinose pozitivnim ishodima njege pacijenta.

Cilj jačanja mikrobioloških laboratorija u zdravstvenom sistemu, kroz ovaj projekat, predstavlja veći stepen brige o pacijentima, uspješniju kontrolu i prevenciju infekcija kao i bolje rezultate nadzora.

Najčitanije