11 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – rasprava o utvrđivanju lokalne mreže planinskih staza do 25. maja

Panorama Boke – Stazama kroz Svjetsku baštinu

Nacrt odluke o utvrđivanju lokalne mreže planinskih staza na području opštine Kotor na javnoj je raspravi do 25. maja.

Utvrđena Lokalna mreža planinskih staza je dopuna staza Nacionalne mreže planinskih staza na teritoriji opštine Kotor. Staze su isključivo trasirane- utvrđene postojećim tradicionalnim stazama i nekategorisanim putevima (stari vojni kolski putevi, konjske i pješačke staze) sa javnih puteva ka prirodnim i kulturno-istorijskim destinacijama za osnovnu namjenu turističkih, planinarskih, pješačkih i rekreativnih aktivnosti korisnika.

Utvrđene staze su dobro od javnog interesa opšine Kotor.

Lokalnu mrežu planinskih staza uređuje i održava izabrani domaćin putem javnog oglasa za izbor – reizbor, kao i za izvođenje radova na poslovima uređenja, tekućeg održavanja i monitoringa stanja lokalnih planinskih staza, na period od najmanje godinu danaIzbor- reizbor domaćina vrši Turistička organizacija Kotor.

Turistička organizacija pokreće postupak za upis ili brisanje staza u Registar kod Planinarskog saveza nakon uređenja staza dostavljanjem zahtjeva, kartona staze i plana signalizacije.

Stazama kroz Svjetsku baštinu

Kako stoji u odluci Turistička organizacija će sa Planinarskim Savezom Crne Gore, Sekretarijatom za zaštitu prirodne i kulturne baštine i nadležnim službama opštine Kotor sačiniti elaborat staza lokalne mreže sa planom uređenja.

Turistička organizacija Kotora je obavezna u promotivnim materijalima unese podatke o utvrđenim (samo uređenim) stazama.

Monitoring stanja i načina korišćenja utvrđenih staza vršiće Sekretarijat za zaštitu prirodne i kulturne baštine preko inspekcijskih službi u skladu sa Zakonom.

Vrmac staze – Vjeverice

Finansiranje uređenja, tekućeg održavanja, izrade i postavljanje (zamjena) standardizovane signalizacije na stazama lokalne mreže planinskih staza se obezbjeđuje iz sredstava Turističke organizacije Kotora, shodno Elaboratu i utvrđenim prioritetima.

Iz Sekretarijata za zaštitu prirodne i kulturne baštine naglašavaju da zainteresovani mogu u pisanoj formi dostaviti predloge, prigovore, sugestije i mišljenja poštom, preko Građanskog biroa Opštine ili elektronskim putem.

Najčitanije