20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – Sat kula, prije i poslije restauracije

Završetak restauracije kulturnog dobra Sat kule u kotorskom Starom gradu samo je početak kampanje ozbiljnih konzervatorsko-restauratorskih radova na zaštiti kulturne baštine Kotora kao dijela svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a, saopšteno je iz Opštine Kotor.

Na ovom projektu upotrijebljene su najsavremenije metode konzervacije drveta, keramike, kamena i metala, ali i najsavremeniji materijali koji se u Evropi danas koriste u oblasti konzervacije i restauracije.

Restaurirana je krovna konstrukcije i krov koristeći u potpunosti stare tehnike i polaganja crijepa u krečni malter. Pritom je sačuvana stara krovna konstrukcija uz korištenje savremenih tehnika i materijala.

Reastauracija Sat kule – foto Restart ing

Urađena je statička sanacija objekta spolja i iznutra. Sanacija unutrašnjih partija objekta koje su bile u velikoj mjeri oštećene i degradirane, izvršen je metodom injektiranja nove vezivne mase premium kvaliteta.

U realizaciju projekta su bili uključeni studenti završnih godina Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja, kao i Fakulteta za konzervaciju u Dubrovniku, Savina Ražnatović iz Budve i Vasilija Todorović iz Kotora. To je dio programa obuke i edukacije mladih kadrova u sistemu zaštite kulturnih dobara u Crnoj Gori uz podršku Vlade države Crne Gore.

Kotor

Radove na rekonstrukciji Kule gradskog sata izvodila je firma „Restarting ing“ doo iz Budve, a za stručni nadzor bili su zaduženi predstavnici firme “Dema” D.O.O. Kotor.

Sanacija Sat kule po projektu iznosila je 27.856 eura, konsolidacija i restauracija Stuba srama i zvona 5.000 eura, kao i konsolidacija konstrukcije prema urađenom elaboratu 4.791 eura, navode iz Opštine Kotor.

Najčitanije