22.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – Skupština 18. decembra, ništa od vanrednih izbora?

Kotor foto Boka News

Nastavak 16. sjednice Skupštine Opštine Kotor koja je prekinuta 29.juna, održaće se 18. decembra – dogovoreno je danas na Kolegijumu predsjednice kotorskog parlamenta Dragice Perović (DSS). Na taj način kotorska lokalna vlast koju čine Demokrate, URA, DF i SDP uz parlamentarnu podršku SNP-a, izbjegla bi opasnost da joj Vlada, zbog šestomjesečnog nesastajanja lokalnog parlamenta, uvede prinudne mjrere u Opštinu, kao prvi korak ka raspisivanju vanrednih lokalnih izbora.

„Na današnjoj sjendici skupštinskog Kolegijuma  kod predsjednice SO, a kojoj su prisustvovali predstavnici svih odbornilkioh klubova, zaključeno je da se nastavk 16. sjednice SO Kotor  održi u utorak, 18. decembra, sa početkom u 9 sati, nakon čijeg završetka će sa radom otpočeti 17. redovna sjednica SO Kotor, a što je u skladu sa rokovima utvrđenim Poslovnikom.“- saopšteno je iz Perovićkinog kabineta.

Dragica Perović predsjednica SO Kotor

Sjednica kotorskog parlementa je ljetos prekinuta nakon što nisu prošli predlozi odluka o kupovini nekretnina Jugopetrola u Škaljarima i industrijskoj zoni jer su protiv toga bili Nova i SDP. Od kraja juna parlament je praktično u blokadi zbog neslaganja među akterima lokalne vlasti, prevenstveno Demokratama i URA sa jedne strane i SDP sa druge. Partija Ranka Krivokapića povukla je podršku kupovini nekretnina Jugopetrola a na kojoj su i njeni kadrovi radili od početka tog posla ocijenjenog kao veoma bitnog za dalji razvoj Kotora. Gradonačelniku Vladimiru Jokiću (Demokrate) SDP je zamjerio da “uzurpira osnovno Ustavno i zakonsko pravo odbornika Skupštine opštine da odlučuju, ne sazivajući ih”, te da je u međuvremenu navodno, donio niz nezakonitih odluka, na što Jokić odgovara da je na to po zakonu imao pravo i dužnost u situaciji kada je blokiran rad lokalnog parlamenta.

On je, pozivajući se na član 59. Zakona o lokalnoj upravi, u međuvremenu donio ukupno 14 odluka od većeg ili manjeg značaja za normalno funkcionisanje grada, te ih je u skladu sa zakonskom obavezom, podnio na odobrenje lokalnom parlamentu koji se o njima treba izjasniti na 17.sjednici.

Slično su inače, proteklih godina u situacijama kada se lokalne Skupštine nisu mogle sastajati, radili gradonačelnici u mnogim crnogorskim opštinama, pozivajući se na član 58. starog, odnosno član 59. aktuelnog Zakona o lokalnoj samoupravi, a koji su identični u svojoj izreci. Među ostalima, to je svojevremeno uradila i bivša gradonačelnica Kotora Marija Ćatović (DPS) donoseći odluku o budžetu grada, a koju je kasnije potvrdio lokalni parlament.

Izvor:S.L

Najčitanije