35.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – svečano otvorena rekonstruisana savremena mikrolaboratorija u Domu zdravlja

Dom zdravlja Kotor od danas posjeduje najsavremeniju mikrobiološku laboratoriju, zahvaljujući kojoj će građanima biti dostupnije sve dijagnostičke procedure iz ove oblasti, a zaposleni imati dodatnu sigurnost  i olakšan rad, saopšteno je na svečanom otvaranju rekonstruisanog Centra za mikrobiološku dijagnostiku u okviru Doma zdravlja Kotor.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić istakao je da ovakve mikrobiološke laboratorije, kakvu od danas ima Dom zdravlja Kotor, predstavljaju prvu liniju odbrane u detektovanju novih slučajeva zaraznih bolesti, rezistencije na antibiotike, izbijanja infekcija koje se prenose hranom i vodom, kao i mogućih slučajeva bioterorizma.

Ukupna vrijednost adaptacije laboratorije u Domu zdravlja Kotor i nabavke nove opreme iznosi preko 423 hiljade eura, a sredstva je obezbijedila Evropska Unija, koja će kroz ovaj projekat na isti način u potpunosti opremiti još osam mikrobioloških laboratorija, za šta su opredijeli preko 2 miliona eura. Nove savremene laboratorije dobiće i domovi zdravlja u Beranama, Nikšiću,Cetinju, Kotoru, Ulcinju, Baru, Budvi, kao i Specijalna bonica u Brezoviku.

„Ovakve laboratorije su i presudan faktor za kontrolu i prevenciju infekcija u zdravstvenim ustanovama, pa se na taj način utiče i na dobre ishode njege pacijenta.

Upravo su bolja briga o pacijentima, veća kontrola infekcija i visokokvalitetni rezultati nadzora jedan od glavnih ciljeva koje želimo postići jačanjem mikrobioloških laboratorija u zdravstvenom sistemu Crne Gore“, kazao je ministar Šćekić.

Cilj Vlade i Ministarstva zdravljau prethodnom periodu, kako je naveo, bila su prioritetna ulaganja u infrastrukturne projekte, opremu, ali i kadrovsko jačanje svih ustanova, te se u tom smislu, u zdravstvenom sistemu Crne Gore trenutno sprovode projekti vrijedni preko 50 miliona eura.

Rekonstruisana mikrobiološka laboratorija u DZ KO

„Samo u kotorski dom zdravlja tokom prethodne dvije godine uloženo je preko 230 hiljada eura za insfrastrukturu i medicinsku opremu. Zahvaljujući tim ulaganjima, ali i menadžerskim i organizacionim sposobnostima direktora Kumburovića, kao i posvećenom radu medicinskog osoblja, danas je Dom zdravlja Kotor jedna od respektabilnijih zdravstvenih ustanova u zemlji, koja svojim izgledom i kvalitetom pružanja usluga parira savremenim evropskim medicinskim centrima“, istakao je ministar Šćekić, naglašavajući da će država nastaviti sa ulaganjima u zdravstvene ustanove na cijeloj teritoriji Crne Gore, a sve s ciljem izgradnje kvalitetnog i efikasnog zdravstvenog sistema gdje će građani dobijati pravovremenu zdravstvenu zaštitu.

Direktor Doma zdravlja Kotor dr Igor Kumburović, naveo je da je površina koju mikrobiološka laboratorija zauzima veća u odnosu na ranije za 40m2, te sada iznosi blizu 200m2, a da je pored građevinskih radova, nabaljena i vrijedna medicinska oprema, s krajnjim ciljem da se mikrobiološke analize u našim laboratorijama rade na nivou razvijenih svjetskih centara. Na ovaj način, prema njegovim riječima, stvorili su se preduslovi da se započne i sa procesom akrediatcije mikrobiloške laboratorije, koja je garant dostizanja visokog nivoa kvaliteta ovog vida dijagnostičkih procedura.

„Pored rekonstrukcije mikrobiloške laboratorije, u skladu sa planom aktivnosti, nastavili smo sa osavremenjavanjem naše zdravstvene ustanove, kako prostorno, tako i nabavkom novih medicinskih aparata i opreme. Tako do kraja godine očekujemo završetak radova na adaptaciji zdravstvene stanice u Risnu, investicije vrijedne oko 150 hiljada eura, koju smo obezbijedili iz sopstvenih sredstava, budući da je naša ustanova ostvarila uštedu racionalnim korišćenjem sredstava opredijeljenih za tekuće troškove u 2022. godini“, kazao je dr Kumburović i podsjetio i na brojna ulaganja u osavremenjavanje medicinske opreme u proteklom periodu.

Rekonstruisana mikrobiološka laboratorija u DZ KO

Dom zdravlja Kotor, kako je istakao, nastaviće da ulaže u opremu i kadar i u narednom periodu, a sve u cilju podizanja nivoa kvaliteta zdravstvene zaštite na primarnom nivou, kako bi građani Kotora i brojni turisti u svakom trenutku, u najsavremnijim uslovima dobili najkvalitetniju zdravstvenu uslugu.

„Kada su građevinski radovi u pitanju predstoji nam renoviranje Centra za plućne bolesti i ATD, a što se tiče nabavke osnovnih sredstava, biće raspisan tender za nabavku dva vozila za potrebe Jedinice za patronažu i jednog ambulantnog vozila, budući da je dio voznog parka dotrajao. Procijenjena vrijednost ove nabavke iznosi 95 hiljada eura i realizovaće se iz sredstva Doma zdravlja Kotor. Naša ustanova konstantno radi na tome da olakša pristup najugroženijim osiguranicima, tako da je u planu nabavka senzora za automatsko otvaranje vrata prilikom detekcije pokreta na rampi, uz ulaz sa osobe sa invaliditetom“, najavio je dr Kumburović.

Direktor Kumburović uputio je veliku zahvalnost Delegaciji Evropske unije na finansijskoj pomoći u ovom projektu, kao i Ministarstvu zdravlja i ministru Šćekiću, kako je kazao, na ukazanom povjerenju i kontinuiranoj podršci i lokalnoj samoupravi na čelu sa predsjednikom Opštine Vladimirom Jokićem, koja je njihov partner u sprovođenju svih aktivnosti, koje sprovode za dobrobit građana Kotora.

Najčitanije