15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – „Sveti Stefan II“ ostao bez krmene rampe

Ostreceni SVETI STEFAN II i remorker u Kotoru
Ostreceni SVETI STEFAN II i remorker u Kotoru

Feribot „Sveti Stefan II“ kompanije „Barska plovidba“  oštećen je jutros nešto poslije 8.30 sati u incidnetu koji se desio u Luci Kotor. Dok je feribot bio vezan u tzv. mediteranskom vezu sa oborenim sidrima na pramcu i krmom koja je konopima bila vezana na obalu na Luži, iznenadni jaki udar vjetra zanio je brod a konopi nisu izdržali naprezanje i popucali su. Feribot je pritom pretrpio oštećenja na svojoj velikoj krmenoj hidrauličnoj rampi, koja je bila spuštena na obalu. Rampa je iskrivljena i oštećen je dio mehanizma za njeno podizanje, i pokidane veze koje je „drže“ na desnom dijelu, zbog čega je pala u more i ne može se više podići na svoje mjesto.

SVETI STEFAN II sa ostecenom krmenom rampom u Kotoru
SVETI STEFAN II sa ostecenom krmenom rampom u Kotoru

„Sveti Stefan II“ pod hitno uključio strojeve i udaljio se od obale u Kotoru, a oštećena rampa je ostala da visi djelimično čak i ispod nivoa vodene linije broda na krmi.

„Iako za njih nije prijetila nikakva posebna opasnost, svih 270 putnika sa broda, po predviđenoj proceduri za takve slučajeve, odmah su iskrcani i tenderima preveženi na obalu. Brod je usidren ispod Peluzice, na njemu su inspektori sigurnosti plovidbe i lučki kapetan u Kotoru Bruno Brkanović. Oplata trupa feribota nije oštećena i brod nema prodor vode, ali budući da se rampa ne može podići i zatvoriti, praktično mu je trup ostvoren na krmi, zbog čega ne može da isplovi na otvoreno more.“- kazao nam je u telefonskom razgovoru direktor Direktorata za pomorstvo u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, kapetan Vladan Radonjić koji se takođe ukrcao na „Sveti Stefan II“ nakon incidenta. Pozvan je i remorker „Boka Sky“ koji će najvjerovatnije otegliti „Sveti Stefan II“ do brodogradlišta u Bijeloj gdje će se pokušati popraviti oštećena rampa.

SVETI STEFAN II sa ostecenom rampom u Kotoru
SVETI STEFAN II sa ostecenom rampom u Kotoru

„Na sreću, niko u incidentu nije povrijeđen. Posada tvrdi da je sve bilo u redu i da je brod normalno završio manevar pristajanja i vezivanja krmom, kada je neočekivano jak udar vjetra brzine između 40 i 45 čvorova, zanio brod i doveo do pucanja konopa i oštećenja rampe. Dobro je što su svi brzo reagovali pa je veća šteta spriječena i brod nije udario trupom u obalu.“- kazao je Radonjić dodajući da nije bilo ni zagađenja mora. Dok se sve to dogašalo, u Kotoru su bila i četiri druga broda – veliki kruzeri „Celebrity Constellation“, „MSC „Orchestra“, „Star Legend“ i mini kruzer „Artemis“, čiji su putnic i posade imali priliku da gledaju vanrednu situaciju sa vremešnim crnogorskim feribotom.

Unistena krmena rampa na feribotu
Unistena krmena rampa na feribotu

„Sveti Stefan II“ pod zapovjedništvom kapetana Predraga Vešovića, u Kotor je jutros doplovio iz Dubrovnika vozeći 270 stranih turista na posebnom aranžmanu, a trebalo je da ih nakon posjete Boki, doveze u Bar. Ovaj brod nedavno je suštinski povučen sa svoje redovne trajektne linije Bar-Bari-Bar jer je star, dotrajao i neisplativ za smanjen obim prometa putnika i vozila na toj liniji. „Barska plovidba“ pokušala je stari trajekt izgrađen u Njemalkoj daleke 1973 godine, da zaposli na posebnim turističkim aranžmanima, što im je već na prvoj takvoj plovidbi  danas u Kotoru, pošlo naopako.

Najčitanije