16 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – Tivat – Mjesec dana za rješenje problema sa muljem koji nastaje preradom otpadnih voda

PPOV Tivat i Kotor – foto S.L.

U narednih 30 dana mora se iznaći lokacija kao rješenje za privremeno deponovanje kanalizacionog mulja, kao i tehnološki proces koji će dugoročno riješiti problem mulja koji nastaje preradom otpadnih voda u postrojenjima (PPOV) u Budvi i i zajedničkom postrojenju za Tivat i Kotor.

To je osnovni zadatak Komisije koju je osnovala Agencija za zaštitu životne sredine.

Kanalizacioni mulj koji kao nusprodukt nastaje u postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica, kao i onom za opštine Tivat i Kotor, od Nove godine se ne odvozi za Albaniju.

Podgorička kompanija “Montelea” koja je sa lokalnim komunalnim preduzećima zaključila ugovore za odvoz kanalizacionog mulja, već dva i po mjeseca to ne čini, a navodno je izgubila licencu za te vrste otpada u Albaniji.

Rješenje o formiranju komisije potpisuje direktor Agencije za zaštitiu životne sredine Milan Gazdić, koji je ujedno i njen član.

Članovi su i predstavnici Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Nikola Tomašević, Balša Bajagić i Ivan Stanišić.

Ispred Agencije za zaštitu životne sredine su i Svetlana Živković i Boris Nišavić.

U ime Opštine Tivat je Milica Manojlović, član je i direktor “Otpadnih voda” Budva Milivoje Radulović, ispred kotorske firme “Otpadne vode” je Stefan Čobanović, Komunalno Budva predstavlja Milan Perović, a u ime Fonda za zaštitu životne sredine član je Nemanja Peković.

Kako se navodi u rješenju u koje su “Vijesti” imale uvid, zadatak Komisije je da predloži izradu studije izvodljivosti, te da hitno uradi analizu količina kanalizacionog mulja na svim lokacijama radi definisanja stanja i stepena opasnosti, ako postoji.

-Izvršiti procjenu sadašnjih i ubuduće očekivanih količina kanalizacionog mulja, od danas do kraja ljetnje sezone na dnevnom nivou.

Neophodno je predložiti lokaciju za privremeno skladištenje mulja koja će zadovoljiti i uslov da se mulj može u potpunosti dehidrirati prije konačnog odlaganja ili transporta.

Definisati operativni plan preuzimanja i transportovanja mulja, naročito u toku ljetnje turističke sezone.

Predložiti konačno rješenje ovog problema u smislu primjene tehnologije kojom će se osigurati održivo i dugoročno odlaganje kanalizacionog mulja u skladu sa zakonskom legislativom-piše u rješenju koje je donio Gazdić.

Rok za izradu radnog zadatka, kako se navodi, je 30 dana.

“Vijesti” su ranije objavile da država u proteklih sedam godina nije ništa uradila da riješi problem kanalizacionog mulja iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koja su do sada napravljena u Crnoj Gori i to predstavlja veliki nacionalni problem.

Dosadašnje vlade nijesu imale nikakav plan upravljanja tom vrstom otpada i može se slobodno reći da se niko do sada ozbiljno bavio tom problematikom koja može da dovede do ekološke katastrofe, posebno tokom ljetnje sezone, kada se broj stanovnika u primorskim gradovima višestruku poveća, usljed dolaska turista.

Mulj koji nastaje nakon prečišćavanja otpadnih voda u Bečićima, od 2020. ne odlaže se pored postrojenja.

Odmah nakon obrade na presama i smještanja u abroll, kontejneri se odvoze sa postrojenje i izvoze za Albaniju, shodno ugovoru koji je zaključen između opštinskog preduzeća Komunalno Budva i društva “Montelea” iz Podgorice.

Ovakav način rada u procesu odvoza mulja je u velikoj mjeri doveo do smanjenja neprijatnih mirisa u okolini postrojenja.

 Količina generisanog mulja na godišnjem nivou, koji se dalje transportuje za Albaniju, su između četiri do pet hiljada tona ili oko 6.500 kubika.

Ista kompanija takođe za Albaniju izvozi i mulj iz  PPOV Tivat – Kotor.

Troškovi koje imaju opštine, odnosno postrojenja za transport mulja u Albaniju na godišnjem nivou iznose i više od 500.000 eura.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za Tivat i Kotor kojim upravlja istoimena zajednička firma dvije opštine, ove će godine preraditi ukupno četiri miliona kubika otpadnih voda.

/V.L./

Izvor:Vijesti

Najčitanije