15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor TV pokrenuo je inicijativu za formiranje Veslačkog kluba ”Primorac”

Veslački klub Primorac Kotor

Povodom jubileja sto godina od osnivanja VPK ”Primorac” (1922-2022), Kotor TV pokrenuo je inicijativu za formiranje Veslačkog kluba ”Primorac”, čijim bi se osnivanjem, uz oživljavanje tradicije, značajno doprinijelo razvoju sporta u Kotoru.

Istorijski osnov za pokretanje inicijative nalazimo u organizaciji ”Športskog društva Primorac” iz 1922. godine, koje je, pored vaterpola, plivanja i fudbala, kao osnovnu sekciju, imalo i veslanje. VPK ”Primorac” nastavljač je vaterpolo i plivačke tradicije, fudbalska je u značajnoj mjeri pripala FK ”Bokelj”, dok je veslački sport u Kotoru, prevashodno zbog finansijskih razloga, ostao bez kontinuiteta.

Za oživljavanje veslanja u Kotoru presudno je postojanje interesa mladih ljudi za ovim sportom, što godinama potvrđuju učenici Pomorske škole uspješnim učestvovanjem na brojnim regatama, ali i veslački klub koji je pri nekadašnjem HTP ”Fjord” egzistirao prije petnaestak godina uz veliki broj polaznika.

Kotorski zaliv je, jednako tako, prepoznat kao idealno mjesto za veslanje, čije blagodeti već duži niz godina koriste veslači reprezentacija iz regiona. Ova činjenica, dodatno, pokretanje veslanja u Kotoru čini održivim, naročito uvažavajući turistički aspekt veslačkog sporta.

Veslanje je popularan i izuzetno cijenjen olimpijski sport, a njegovo kotorsko oživljavanje zasigurno bi doprinijelo napretku društvenog života, svrstavajući Kotor u red prestižnih gradova, gdje se uporedo sa njegovanjem tradicije aktivno radi na razvoju sporta.

Kotor TV uputio je zvaničan poziv gradonačelniku Kotora Vladimiru Jokiću da ispred Opštine Kotor podrži inicijativu.

“Uvjereni smo da ova inicijativa, shodno vrjednovanju bogate tradicije i jasnom uporištu u oblikovanju ljepše budućnosti, zavrjeđuje Vašu i podršku Opštine Kotor, kako bi današnje generacije građanki i građana Kotora, kroz vrijeme koje dolazi, ostale prepoznate kao stvaralačke i privržene gradu kojem pripadaju.”

Povodom velikog jubileja gradskog kluba, Kotor TV je, uz ovu, pokrenuo inicijativu da se podigne spomenik osnivaču Primorca prof. dr Leopoldu Netoviću i da se njegovim imenom nazove otvoreno plivalište – gradski banj, kao i inicijativu za formiranje “Muzeja Primorca”.

Najčitanije