16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor u duhu suživota, tolerancije, poštovanja različitosti – Lode i Sveti Sava

Po drevnom običaju 27. januara građani Kotora i Boke Kotoraske, u duhu suživota i tolerancije, ispred hrama Svetog Nikole obilježili su Savin dan, a nešto kasnije svi zajedno uz zvuke Kotorske gradske muzike prešli su ispred katedrale Svetog Tripuna, gdje je Mali admiral izgovaranjem Loda (pohvala svecu) označio početak Tripundanskih svečanosti.

Nakon što je Gradska muzika Kotor izvela  Himnu Svetom Savi, okupljenim građanima i građankama obratio se arhijerejski namjesnik kotorsko-tivatski, paroh kotorski protojerej Nemanja Krivokapić.

“Ima li ljepšega primjera života u slozi od današnjega praznika, danas kada pravoslavni vjernici po svom kalendaru proslavljaju svetitelja Savu, a naši sugrađani rimokatolici na isti dan proslavljaju Svetoga Tripuna. Sve objedinjuje naša kotorska Gradska muzika, koja je uvijek bila divni vijenac koji povezuje ta dva praznika, pozdravljajući narod ispred crkve Svetog Nikole, a zatim ispred katedrale Svetog Tripuna. I to je primjer koji pokazujemo svima, kojim se ponosi naš grad, zajedničko proslavljanje i zajedničko slavljenje. I kad bi gospod Bog dao da ostanemo na tom putu i da proslavljamo uvijek ovako lijepo, zajedno naše svetitelje koji nam pokazuju put koji vodi u život. Da živimo svi u slozi Sveti Savo ti pomozi”, poručio je Krivokapić.

U programu proslave učestvovao je dječiji hor Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo” iz Kotora.

Sa trga ispred crkve Svetog Nikole građani, članovi odreda Bokeljske mornarice i predstavnici političkog života Kotora, uz zvuke Gradske muzike, uputili su se na trg ispred katedrale Svetog Tripuna gdje je tačno u podne sa lođe mali admiral Tomislav Radović, iz Kotora, izgovorio Lode, pohvale u čast sveca zaštinika grada Kotora, nakon čega je podignuta zastava Svetog Tripuna, što i simbolično označava početak Tripundanskih svečanosti u Kotoru.

“Na ovu višestoljetnu tradiciju ponosni smo kao narod, koji je vrata svojih srdaca, domova i crkava uvijek držao otvorenim kako bi se u njima svi, bez obzira na različitost vjere ili nacije mogli dobrodošlo i slobodno osjećati”, poručio je kotorski biskup Ivan Štironja.

Obilježavanju Savindana i Loda prisustvovali su čelnici Opštine Kotor.

/M.M/

*Fond za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija 

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije