24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – u odnosu na prošlu godinu dnevno manje oko 13.000 turista

Kotor jun 2020. – foto Boka News

U Kotoru je na dnevnom nivou, u odnosu na prethodne godine, manje oko 13 hiljada turista, saopštila je direktorica Turističke organizacije (TO) Kotor Ana Nives Radović dodavši da će ove godine zarada od turizma uglavnom izostati.

“Nema ni kulturnih sadržaja, ni adekvatne brige o gradu u smislu zaštite kulturnih dobara, tako da nema ni svih onih aktivnosti koje život u Kotoru čine bogatijim i sadržajnijim”, ocjenila je Radović na tribini „Kotor 2020-posledice i oporavak nakon Kovida -19“, održanoj u petak u Crkvi Sv. Pavla u Kotoru.

Osvrćući se na potpore koju Opština može pružiti sektoru preduzetništva, šefica Sekretarijata za razvoj, preduzetništvo, komunalne poslove i saobraćaj Tamara Lompar najavila je mogućnost da se Opština Kotor finansijski zaduži kod Investiciono razvojnog fonda u cilju pomoći kotorskim privrednicima i to uglavnom onima registrovanim u Udruželju privatnih poslodavaca.

Po mišljenju turističkog vodiča Tomislava Žegure, sada je vrijeme da se razmisli u kom pravcu treba da ide turizam u Kotoru.

Kako je naveo  u njegovom slučaju sezona je trajala od početka marta do kraja novembra, a posljednjih pet godina 20% njegovih gostiju nisu bili turisti sa kruzera i izletnički turisti, već turisti koji su ostajali po 7 i više dana. On smatra da nam je navedena situacija dala vrijeme da razmislimo kakav turizam mi zapravo želimo i što moramo da promijenimo i poboljšamo.

Tribina

Ugostitelj Dušan Samardžić kazao je da im je otvaranje granica u junu dalo nadu, ali je situacija, kako je rekao, sve dramatičnija.

On je takođe naveo da je najveći problem radna snaga, jer ugostiteljski objekti nisu otpustili kuvare, pomoćne radnike, koji su im neophodni ukoliko bude ostvaren makar dio sezone, ali ukoliko do toga ne dođe, neizvjesno je na koji način će im biti plaćeno, jer prihoda nema. U razgovoru je takođe naveo da ugostitelji žele da dobiju kredit od Investicionog razvojnog fonda, a da bi to dobili smatraju da im je neophodna garancija od strane Opštine Kotor.

Kotor- foto Boka News

Muzičar Petar Bukilica ocjenio je da su on i njegove kolege koji žive isključivo od svog rada, dovedeni na rub egzistencije, jer im je mjerama NKT-a zabranjen rad.

“Ta mjera je besmislena ukoliko imamo situaciju da ugostiteljski objekti mogu da rade pod određenim uslovima, koliko je epidemiološki rizik veći ako na njihovoj terasi budu dva -tri čovjeka koji sviraju”, zapitao je on navodeći da se Udruženje estradnih umjetnika CG dopisom obratilo svim nadležnim institucijama, uključujući i Kancelariju Svjetske zdravstvene organizacije, ali da nisu dobili zvaničan odgovor.

“Većina nas živi na dug. Ja ću biti primoran da ostavim gitaru i pođem na brod. Možda ću ja to uspjeti, ali drugi neće jer nemaju dodatno zanimanje” – konstatovao je on.

Kotor – foto Boka News

Vlasnik Kotorske suvenirnice Krsto Dončić procjenjuje da država nije prepoznala suvenirnice kao ugrožene, jer one ne priopadaju grani turizma, već su pod sektorom trgovine, te da su im na taj način uskraćeni paketi mjera koji dobija grana turizma.

On je citirao Državnog sekretara MORT-a Damira Davidovića, koji je rekao da će Kotor biti najteže pogođen korona krizom, jer će ostati bez 650.000 turista koji su dolazili kruzerima i oko 500.000 izletnika koji su dolazili autobusima. Takođe je kazao da suvenirnice ne mogu računati na domaće goste, a inostranih gostiju je vrlo malo. “Naša firma koja posjeduje sedam suvenirnica, trenutno drži otvorene dvije, koje ostvaruju promet 97% manji nego prošle godine u istom periodu. Nedavno sam potpisao sedamdeset pet obrazaca M4 za prošlu godinu, što znači da smo imali toliko zaposlenih, a sada ih nemamo ni 20 i to je posljedica ove krize. Na republičkom nivou pokušava se naći model kako da se suvenirnice razvrstaju od ostalih trgovina”, kazao je Dončić.

On je naveo da je lokalna uprava imala sluha i da je uvažila predloge pet suvenirnica koje su se obratile Opštini Kotor pisanim putem sa konkretnim predlozima. Njihovi predlozi su ušli u prvi i drugi paket mjera pomoći Opštine, a nada se da će se usvojiti i treći paket mjera na skupštinskom zasjedanju zakazanom za utorak 28. jula.

Najčitanije