16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – u toku je izrada projektne dokumentacije za šetalište “lungo mare”

Kotor – foto Boka News

Sudeći po najavama iz lokalne uprave, Kotor bi naredne godine mogao postati veliko gradilište. Osim vodosnabdijevanja Donjeg Grblja, jedan od značajnijih projekata, čija je realizacija u planu za narednu godinu, jeste i izgradnja šetališta uz more na potezu od Macea do Mua, čime bi Kotor, poput ostalih primorskih gradova, konačno dobio “lungo mare”.

Prema riječima menadžera Opštine Kotor Ivana Mikijelja, u toku je izrada projektne dokumentacije za ovo šetalište, ukupne dužine 750 metara. Pojašnjava da je prema planu Javnog preduzeća (JP) za upravljanje morskim dobrom CG, predviđeno da se u 2022. uradi tehnička dokumentacija.

Kotor foto Boka News

– Projekat šetališta ispod Opšte bolnice je od velikog značaja za opštinu Kotor i naišli smo na veliko razumijevanje čelnih ljudi u Morskom dobru koje je kroz projektni zadatak definisalo uslove za izradu idejnog i glavnog projekta za izgradnju šetališta lungo mare.

Zahtjev je da budući projektant treba strogo da vodi računa da konačan izgled šetnice prati okruženje i bude u skladu sa konzervatorskim uslovima, koji su sastavni dio UT uslova izdatih od strane opštinskog Sekretarijata za urbanizam. Tender za projektovanje trebalo je da bude u prvoj polovini septembra, ali je zbog pada sistema koji je svima poznat, isti pomjeren za 12. oktobar. Cijena javne nabavke iznosi 25.000 eura – izjavio je Mikijelj za “Dan”.

Kotor – foto Boka News

Naglašava da je osnovnim smjerenicama za budući “lungo mare” predviđeno i da se svim planiranim investicijama na formiranju, uređenju i korišćenju šetališta uz more, mora očuvati sama površina mora, to jest isključuje se nasipanje mora.

Mikijelj kaže da je u toku izrada idejnog rješenja i glavnog projekta pješačke staze i uređenja javnih površina uz obalu na potezu Morinj – Kostanjica.

/Biljana Marković/

Izvor:Dan

Najčitanije