8 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotorani na referendum hoće li „zlatnu koku“ ustupiti drugome?

Luka Kotor - foto Ivka Janković
Luka Kotor – foto Ivka Janković

OO SDP Kotor založio se danas za organizaciju lokalnog referenduma na kome bi Kotorani dali posljednju riječ ko i na koji način treba da upravlja najvećim preostalim resursom tog grada – kotorskom lukom. Lokalni parlament sutra bi trebalo da razmatra izvještaj o poslovanju državnog preduzeća “Luka Kotor” koje je do sada gazdovalo lukom i koje je lani ostvarilo dobit od 725 hiljada eura, kao i da se izjasni oko predloga lokalne DPS da umjesto dr Nikole Konjevića, Nikole Dragomanovića, dr Edite Starović i Borislava Kašćelana, novi članovi Borda direktora „Luke Kotor“ postanu Jovo Bećir, Ivan Zogović, Dejan Uskoković i Stanislava Subotić. Četri dodadašnja člana Borda, zajedno sa petim Goranom Grbovićem iz LP, protivili su se namjeri Vlade da privatizuje tu firmu, dok su četvorica novih kandidata koje predlaže kotorski DPS, bliski mišljenju da jedini preostali veliki lokalni privredni resurs, treba ustupiti nekome drugome.

Kotorski SDP će sutra na sjednici parlamenta podnijeti predlog zaključaka u vezi AD „Luka Kotor“ . U njima se pored ostaloga, navodi da luka ima ogroman “istorijski i ekonomski značaj Luke za grad Kotor” i apostrofira, da “operativna obala i akvatorijum luka čine fizičku, funkcionalnu i ambijentalnu cjelinu sa gradom, kao prirodnim i kultutnim dobrom zaštićenim upisom na Listu svjetske baštine UNESCO-a.”

SDP smatra da AD “Luka Kotor” “pri postojećoj vlansičkoj strukturi, može dugoročno uspješno obavljati djelatnosti za čije je vršenje osnovana, te da može, takođe uspješno, biti nosilac planirane dogradnje lučke infrastrukture za prihvat i najsavremenijih kruzera, kao i biti pokretač privrednog i ukupnog razvoja Opštine Kotor sufinansiranjem izgradnje najznačajnijih infrastrukturnih objekata u Gradu.”

“S toga, SO Kotor insistira na održavanju većinskog vlasništva Opštine Kotor u AD „Luci Kotor”- stoji u preldogu zaključakam koje kandiduje SDP. Ta partija smatra da u zakonu o lukama postoje “nejasnoće u dijelu koji se odnosi na dodjelu koncesija za korišćenje luka, koje, iz navedenih razloga, u ovom slučaju ugrožavaju državni interes”, te traži od lokalnog pralamenta da ovaj da podrži preldog izmjena i dopuna tog zakona koji su Skupštini Crne Gore podnijeli poslanici Andrija Popović (LP) i Draginja Vuksanović (SDP). Bivši član SDP – ministar pomorstva Ivan Brajović na posljednjoj sjednici Vlade glasao je protiv tih izmjena, ali je kotorska SDP juče pozvala sve poslanike u Skupštini da ih usvoje, čime bi se državnom preduzeću “Luka Kotor” omogučilo da zadrži koncesiju.

“SO Kotor će, ukoliko Skupština Crne Gore ne usvoji predloženi Zakon o dopunama Zakona o lukama i ukoliko se AD „Luci Kotor“ ne dodijeli prioritetna koncesija, donijeti odluku o raspisivanju referenduma, kako bi se građanima Kotora dala prilika da se izjasne o ovom, za njih i njihov grad, pitanju od vitalnog značaja.”- stoji u predlogu zaključaka kotorske SDP.

Inače, američka kompanija „Royal Caribbean Cruises” već godinama iskazuje namjeru da preuzme gazdovanje lukom Kotor, bilo kroz privatizaciju preduzeća „Luka Kotor” a.d., bilo kroz direktno preuzimanje koncesije. Pravni savjetnik „Royal Caribbean-a“ u Crnoj Gori je Advokatska kancelarije Ane Đukanović, sestre premijera Mila Đukanovića koji sa te pozicije, upravlja kompletnim procesom privatizacija i dodjele koncesija u Crnoj Gori.

Luka Kotor - foto Klaudio Katelan
Luka Kotor – foto Klaudio Katelan

URA – smjenjuju bord da prodaju luku

Kotorski odbor GP URA zapitao se da li smjena postojećeg Borda direktora luke i dovođenje novih ljudi za koje odbornici trebaju da glasaju u četvrtak 23.jula, predstavlja početak kraja te firme.

“Prodaja Luke Kotor nije javni, već očigledno privatni interes aktera iz sjenke. Ponovo ćemo se pitati čije su naše luke, naše plaže, naša obala… To su već dobrano zabranjeni prostori “partnerskih” of šor firmi zbog kojih postajemo nepoželjni stranci u svojim gradovima i svojoj državi.”- saopštio je sekretar odbora URA-e u Kotoru Saša Mišković. Dodao je da nakon gorkih iskustava sa “Jugooceanijom “ i “Jugopetrolom”, “Kotorani ne smiju dopustiti i privatizaciju najvećeg privrednog potencijala naše opštine.”

URA smatra da za to ne postoji opravdan razlog i pita se kako je menadžment Luke Kotor što je do sada hvaljen i nagrađivan zbog poslovnih uspjeha, odjednom postao navodno loš.

“Sve upućuje da je razlog kritikama zapravo to što u UO ne postoji “većina” koja bi izglasala odluku o privatizaciji, pa je tu većinu potrebno obezbjediti na način što će se neki dosadašnji članovi razriješiti, a imenovati novi….Imajući u vidu sve prethodno što se dešavalo oko luke (neodobravanje koncesije,insinuacija lošeg rukovodjenja, zagovaranje privatizacije koja nije naišla na očekivano odobravanje i sl), sa pravom se pitamo da li se razriješenjem dosadašnjih i imenovanjem novih članova UO zapravo dobija potrebna većina za privatizaciju Luke Kotor.”- saopštila je URA.

Najčitanije