19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

KotorArt: Koncerti čeliste Miše Majskog – umjetnički događaji najvišeg ranga

Miša Majski i solisti, Kotor Art

Međunarodni festival KotorArt, koji se tradicionalno odvija u Kotoru i na nekoliko lokacija širom Boke u trajanju od mjesec dana, na pola je puta svog ovogodišnjeg, jubilarnog dvadesetog izdanja. Nakon međunarodne UNESCO konferencije, promišljanja o evropskoj prestonici kulture,  koncerata posvećenih mladim umjetnicima, džez koncerata te brojnim nastupima na kotorskim pjacama i u zalivu, na scenu stupaju istaknuti umjetnici domaće, regionalne i svjetske reputacije.

Nakon konferencije Crnogorske muzičke godišnjice 02. avgusta na kojoj će biti riječi o važnim datumima naše muzičke istorije koji se obilježavaju ove godine, KotorArt talenata, 03 i 04. avgusta,  u četvrtak, 05. avgusta festival organizuje dva događaja: otvaranje izložbe istaknutog crnogorsko-hrvatskog umjetnika Dimitrija Popovića pod nazivom Dimitrije i Dante. Izložba je dio  serijala Dante 700, u saradnji sa Italijanskim kulturnim institutom u Beogradu povodom godišnjice velikog pjesnika. Isto veče, u saradnji sa Ambasadom Njemačke organizuje se koncert pod nazivom Betovenova pisma, na kojem nastupa ansambl Ars-Industria, koji čine glumac Aleksandar Radulović i gudački kvartet u sastavu violinistkinja Milene Bjelobabe i Marije Đuranović, violiste Uroša Lapčevića i violončeliste Dmitrija Prokofjeva. Publika će imati priliku čuti Betovenov gudački kvartet u e-molu, op.59, br. 2 kao i interpretaciju četiri pisma i jedne Betovenove zabilješke čime je predstavljen intimni svijet ovog velikog umjetnika.

Već 06. avgusta publika će slušati novoformirani KotorArt kamerni ansambl kojim umjetnički rukovodi klarinetista Petar Garić. Pored kvinteta Ligetija, čuće se i originalni aranžmani kompozitora Nine Perović i Ivana Marovića crnogorskih tradicionalnih melodija, poručeni od strane festivala. U Pulankovom sekstetu za duvački kvintet i klavir, ovom novoformiranom sastavu pridružiće se i direktor KotorArta, pijanista Ratimir Martinović.

Nakon vikenda obilježenog nastupom džez sastava Just Trio iz Albanije, u ponedjeljak, 09. avgusta, nastupa još jedan važan festivalski ansambl, KotorArt trio, osnovan 2012. godine. Klarinetista Aleksandar Tasić, violončelista Dmitrij Prokofjev i pijanista Ratimir Martinović premijerno će u Crnoj Gori izvoditi  djela kompozitora Rote, Mučinskog i Sokolova.

U utorak, 10. avgusta, publika će imati priliku da čuje klarinetistkinju Sofiju Molčanovu i pijanistkinju Pavu Taušan na koncertu pod nazivom O Njemačkoj, s ljubavlju. U saradnji sa ambasadom Republike Njemačke u Crnoj Gori publici će biti predstavljena djela njemačkih savremenih kompozitora Orkina, Hilera i Vidmana i govoriće se o muzičkim vezama Crne Gore i Njemačke kroz vizuru ove dvije umjetnice koje su svoje obrazovanje započele upravo u Kotoru.

U samoj završnici festivala, očekuju nas dva koncerta čuvenog violončeliste Miše Majskog i solista Verbije festivala koji čine violinisti Mark Bučkov i Saša Majski, violistkinja Blajt The Engstroem kao i pijanistkinja Lili Majski. Koncerti će se održati 11. avgusta u Porto Montenegru i i 12. avgusta u Kotoru, uz podršku Regenta Porto Montenegro, Porto Montenegra, Henley & Partners i Montenegro Sotheby’s Realty.

Za sam kraj festivala, 13. avgusta, naš proslavljeni gitarista Miloš Karadaglić obilježiće svoj jubilej – 10 godina međunarodne karijere, koncertom Miloševih 10.

Zadovoljni smo što smo uspijeli da i u ovoj veoma izazovnoj godini organizujemo festival sa raznovrsnim programom. KotorArt festival predstavlja istaknute svjetske, regionalne i crnogorske umjetnike, originalne programske koncepte, ali i služi kao platforma za crnogorske mlade talente kojima pružamo podršku na njihovom putu razvoja. – istakli su iz PR službe Festivala.

Detalji programa i učesnika se mogu naći na zvaničnom sajtu festivala www.kotorart.me, a ulaz za sve događaje je slobodan, uz obaveznu registraciju.

Najčitanije