17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Opštine Kotor osniva Javnu ustanovu Pozorište za djecu

Foto PR centar

Ministarstvo kulture i medija podržaće inicijativu Opštine Kotor o osnivanju Javne ustanove Pozorište za djecu. To je potvrdila ministarka Maša Vlaović, na sastanku sa predsjednikom Opštine Kotor Vladimirom Jokićem.

Jokić je kazao da Opština ima namjeru da osnuje pozorište baš tokom predstojećeg održavanja 30. izdanja Međunarodnog kotorskog festivala pozorišta za djecu. Ministarka je izrazila spremnonst da Opštini pruži svu neophodnu podršku u realizaciji ovog procesa. Vlaović je, kako prenosi PR centar, istakla da je cilj Ministarstva da se kreira što više kulturnih sadržaja za djecu i mlade i da je odluka Opštine Kotor o formiranju pozorišta u skladu sa planovima Ministarstva za naredni period.

Na sastanku je bilo riječi i o Kreativnom habu u Kotoru, a konstatovano je da još uvijek nije zaživio u programskom smislu, te da može biti generator novih ideja u kulturi ne samo Kotora, već cijele Crne Gore i podsticati međunarodnu saradnju i razmjenu umjetnika. Po mišljenju ministarke Vlaović, Kreativni hab u Kotoru još uvijek nije zaživio u programskom smislu, pa ga u narednom periodu kroz dobre projekte i osmišljene politike treba predstaviti kao glavni generator novih ideja u kulturi. Ministarstvo kulture i medija izrazilo je spremnost da u saradnji sa Opštinom Kotor zajednički kreira programske sadržaje za Kreativni hub koji će doprinijeti jačanju međunarodne saradnje i podsticati razmjenu umjetnika.

Vlaović je istakla da je trenutno prioritet izrada Nacionalnog programa razvoja kulture, te pozvala čelnike Opštine Kotor da dostave svoje predloge i sugestije, cijeneći da lokalne samouprave mogu dati značajan dorinos izradi kvalitetnog petogodišnjeg plana i strategije u oblasti kulture.

Na sastanku je bilo riječi i o Upravi za zaštitu kulturnih dobara i radu područnog odjeljenja u Kotoru, te je zaključeno da je neophodno kadrovski osnažiti i unaprijediti rad Uprave kako bi odgovorila brojnim zahtjevima koji dolaze područja koje se nalazi pod zaštitom UNESCO.

Iskazana je i podrška Kotor Art-u kao o manifestaciji od posebnog značaja.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije