17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

KotorArt talenti: mladi violončelista Sari Šaćiri na KotorArtu

Sari Šaćiri

KotorArt Don Brankovi dani muzike, u okviru serijala koncerata KotorArt talenti, organizuju koncert mladog violončeliste, Sarija Šaćirija, koji će održati koncert u srijedu, 9. avgusta, u Crkvi sv. Duha, sa početkom u 21 čas. Ulaz na koncert je besplatan.

Na koncertu biće izvedena djela za solo violončelo što predstavlja vrlo zahtjevnu formu za mladog umjetnika. Publika će imati priliku čuti Svitu za solo violončelo u Es-duru, br. 4, BWV 1010 Johan Sebastijan Baha, Sonatu za violončelo u c-molu, op. 28 Ežen Isaija, kao i Svitu za solo violončelo Gaspar Kasada.

Sari Šaćiri završio je osnovne studije violončela na Univerzitetu umjetnosti Kodarts u Roterdamu, u klasi prof. Joakima Ejlandera a tokom školovanja osvajao je prve nagrade na mnogim takmičenjima, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Pohađao je Ljetnji kamp za kamernu muziku u Crnoj Gori, Ljetnju muzičku Akademiju Brisighella, a svoje vještine unapređivao je radeći s profesorima kao što su Dmitrij Prokofijev, Jakob Koranji, Dragan Đorđević, Sebastijano Severi, Vardan Gasparjan, Jan Kalinovski, Eduardo Gonzales i dr. Postao je član Seksteta ArtLink – Balkan, 2018. godine. Bio je predstavnik Crne Gore na koncertu u Ambasadi Njemačke u Beogradu, nakon čega je i bio dio grupe mladih predstavnika u projektu Youth for Peace – 100 godina nakon Prvog svjetskog rata, Ideje za mir. Nastupao je kao član omladinskog orkestra organizacije ArtLink. Učestvovao je u projektu Simfonijski orkestar mladih Crne Gore i Albanije i Festivalu Cello Wercken Zutphen u Holandiji.

Najčitanije