32.1 C
Kotor

Slušaj online radio

KotorArt- Zvuci štajerske harmonike na Pjaci od jazza u Kotoru i na Luštici

PRESSEFOTO – Jakob Steinkellner_ (c) Uschi Wolf

Austrijski umjetnik Jakob Štajnkelner, profesor na Univerzitetu za muziku i pozorište u Minhenu -rukovodilac kursa za narodnu muziku, nastupiće večeras (nedjelja, 16. juli) u 21 sat na Pjaci od Muzeja u Starom gradu u okviru KotorArt-ovog programa Pjaca od džeza.

Ljubitelje ovog muzičkog žanra isti program očekuje i sjutra, 17. jula u isto vrijeme u stambeno-turističkom kompleksu Luštica Bay.

Jakob Štajnkelner spada u red nekonvencionalnih umjetnika, piše muziku i izvodi je na štajerskoj, dijatonskoj harmonici, koju je počeo da uči sa šest godina. Sa četrnaest je položio prijemni ispit za studije umjetničke harmonike na Privatnom univerzitetu Anton Brukner u Lincu, u klasi prof. Alfreda Melikara I uporedo počeo da uči dijatonsku harmoniku. Završio je master studije iz oblasti pedagogije za harmoniku i koncertnog izvođenja na harmonici 2020. godine, a potom specijalističke studije, odnosno programe Stvaranje muzike sa ljudima sa invaliditetom i Dijatonska harmonika. Održava resitale u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Češkoj, Engleskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Slovačkoj, Grčkoj, Srbiji, Ukrajini, Peruu, Kanadi, Kini, Tanzaniji, Vijetnamu, Japanu itd. Kao nastavnik, radio je u Peruu – na Nacionalnom muzičkom konzervatorijumu u Limi, Muzičkoj akademiji u Ajakuču (Brazil), na Institutu Superior de Musica u Kuskou, kao i na Univerzitetu Makgil u Montrealu (Kanada). Održao je brojne majstorske kurseve – na Festivalu Carrefour mondial de l’Accordéon u Kvebeku, u Austriji itd.

Kako najavljuju iz KotorArta, Pjaca od džeza će ove sezone okupiti umjetnike iz Austrije, Mađarske, Njemačke, Srbije i Sjeverne Makedonije, a publika će imati priliku da sluša soliste, manje sastave i velike ansamble, poput nacionalnog omladinskog džez orkestra. Program obuhvata i muziku sa elementima world music i roka.

Koncerti se organizuju uz podršku ambasade Austrije u Crnoj Gori i Luštice Bay.

/M.D.P./

Najčitanije