16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotorska kompanija traži od Opštine da joj se isplati 95.000 eura kao nadoknada za pretrpljenu štetu

Kotor – foto Boka News

Privredni sud Crne Gore, rješavajući po tužbi kotorske kompanije YU Briv protiv Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora i opštine Kotor, donio je međupresudu kojom se utvrđuje da postoji osnovani zahtjev preduzeća YU Briv za naknadu štete.

Kotorska kompanija je tražila da joj se isplati 95.000 eura kao nadoknada za pretrpljenu štetu.

Predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić je 27. marta 2017. godine, na sjednici lokalne Skupštine kazao da je izvjesno da “ove godine nova vlast neće ulaziti u izgradnju pothodnika, jer to nije investicija koja na bilo koji način može da popravi stanje saobraćajnog kolapsa u Kotoru“.

Dodao je da će pitanje saobraćaja već tog ljeta biti značajno poboljšano, a da će do kraja mandata taj problem biti riješen u potpunosti.

Jokić je na čelo kotorske opštine došao 21. februara 2017. godine glasovima odbornika DF-a, Demokrata, SDP-a, URE, uz podrku SNP-a. Prethodna vlast, koju je činila koalicija DPS, SDP, LP i HGI je pokrenula inicijativu da se realizuje ideja o izgradnji pothodnika koji bi premostio magistralu od Lučke kapetanije do fontane s druge strane saobraćajnice.

Urađena je projektna dokumentacija i raspisan tender. Kompanija YU Briv je dobila posao i kada je trebalo da otpočne sa radovima, uslijedila je odluka nove vlasti da odustaju od izgradnje i da će oni drugačije riješiti pitanje saobraćajnih gužvi. Ljiljana Moškov (URA), potpredsjednica opštine, kazala je na istoj sjednici SO daje pothodnik bio predviđen u iznosu od 300.000 eura, a da je konačna cijena narasla na enormnih 1,5 miliona eura i da su razlozi zbog kojih se neće graditi podzemni prolaz za pješake čisto ekonomske prirode.

Privredni sud je ustanovio da Direkcija za izgradnju i uređenje Kotora i opština nijesu odluku o obustavljanju donijeli u skladu sa ovlašćenjima propisanim zakonom, što znači da nijesu imali uporište u članu 105 sr.3 Zakona o javnim nabavkama.

“Nakon provedenih dokaza utvrđeno je da su Direkcija i opština rješenje o obustavljanju postupka javne nabavke donijeli nakon proteklog roka koji je bio obavezujući za obje strane. Sud je ustanovio da postoji građanskopravna odgovornost Direkcije i opštine za nastalu štetu YU Brivu. Zbog toga je, u smislu člana 336 ZPP-a donio presudu samo po osnovu tužbenog zahtjeva, dok će o visini tužbenog zahtjeva koji se odnosi na traženu finansijsku naknadu štete, odlučiti nakon pravosnažnosti međupresude i obavljenog vještačenja”, navedeno je u obrazloženju.

Najčitanije