17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

 Kotorska žičara otvorena još danas

Žičara Kotor Lovćen – foto M.D.P.

Ljubitelji pogleda s visine pruža se prilika i danas, u nedjelju, 15. oktobra, iskoriste ovaj neradni dan i uz dozu adrenalina dožive prelijepe trenutke u vožnji trasom dugom 3,9 kilometra, sa nulte tačke u Dubu do preko 1300 metara nadmorske visine na Kuku.

Uoči najavljenog prestanka rada Kotorske žičare ogroman broj posjetilaca iz Kotora se u subotu, 14. oktobra, „sjatio“ ka startnoj stanici u Dubu, kao i sa druge strane, od Cetinja ka Kuku, kako bi iskoristili lijep dan za boravak u prelijepoj prirodi. Dugačak red stvorio se uveče, neposredno pred zatvaranje, dok je zalazeće sunce zlatnim zracima sa zapada „oslikavalo“ cijeli bajkoviti pejzaž, pogled sa Kuka ka Kotorskom i Tivatskom zalivu.

Po cijeni povratne karte od sedam eura, a pojedinačne od dva eura, koja je data pred kraj prve “žičarske sezone”, zaista se imalo što vidjeti.

Žičara Kotor Lovćen – foto M.D.P.

Prema procjeni zaposlenih na kontrolnim punktovima Žičare, preko pet hiljada posjetilaca juče je napravilo „đir“ gondolama.

Mnogi Bokelji i Bokeljke su porodično prošetali obližnjim stazama ka Lovćenu, Jezerskom vrhu, Štirovniku, Ivanovim Koritima, dok su oni mlađi uživali u čarima vožnje „bobom“. Ljubitelji biciklizma imali su mogućnost da iznajme bicikl i da njime obiđu široku paletu brdskih staza  Nacionalnoga parka “Lovćen”.

Posjetioci svih uzrasta su dolazili iz Cetinja u kružni obilazak žičarom, od Kuka do Duba i nazad, do Kuka, pa odatle autom ka Cetinju, kako bi tokom 22-minutne vožnje cijelim krugom, dolje i gore, uživali u fantastičnoj panorami raskošnog bokokotorskog primorja.

Na vožnju bobom čeka se na red – foto M.D.P.

Žičara je prava turistička atrakcija i pun pogodak investitora za ovu godinu. Za komercijalnu vožnju otvorena je 14. avgusta. Tada je cijena karte za vožnju u jednom smjeru za odrasle koštala 13 eura, a za povratnu kartu trebalo je izdvojiti 23 eura. Vožnja žičarom u jednom smjeru za djecu je koštala sedam eura, a 12 eura za oba smjera. Posebne povoljnosti imaju osobe sa invaliditetom, kao i korisnici CKB-banke.

Dugi red za povratak sa Kuka ka Dubu – foto M.D.P.

Potsjećamo, koncesionar za izgradnju žičare je podgorička kompanija Novi Volvox, u konzorcijumu sa kompanijom LEITNER iz Italije, nosilac projekta je pravno lice Žičara Kotor – Lovćen d.o.o. Podgorica, a ostvaren je posredstvom Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, u saradnji sa Upravom za kapitalne projekte.

Žičara se zatvara kako bi se tehnički pripremila za nadolazeće nepovoljne zimske vremenske prilike, a iduće godine biće ponovo otvorena u aprilu.

/M.D.P./

Najčitanije