8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotorski gimnazijalci – na konferenciji “Mladi za koheziju“ Jadransko – jonske euroregije

Youth4Cohesion

Na poziv Opštine Kotor, učenici JU Gimnazija Kotor danas su učestvovali na završnom vebinaru i  konferenciji projekta ‘Mladi za koheziju’ (‘Youth4Cohesion’) koji direktno finansira DG Regio u okviru inicijative „Angažovanje građana u kohezionoj politici“ a sprovodi ga Jadransko-jonska Euroregija (AIE).

Učešćem na vebinaru učenici su imali priliku da se uključe u debatu na kojoj su sa studentima iz drugih Jadransko-jonskih zemalja razgovarali na temu budućnosti Evropske unije i kako da ponovo pokrenu njene osnovne vrijednosti za punu integraciju zemalja Zapadnog Balkana u EU. Učešće na vebinaru i Završnoj veb konferenciji predstavljalo je priliku da se sazna više o tome kako EU i jadransko-jonske zemlje podržavaju učešće mladih. Današnjim događajima su prisustvovali učenici drugog i četvrtog razreda Gimnazije Kotor Luka Krivokapić, Iva Roganović, Martina Proroković, Irina Vukadinović i Vasilisa Rašović koja je uzela učešća u debati.

Nakon debate, Jadransko-jonska euroregija, organizator inicijative, dodijelila je titulu „Graditelji kohezije“ za 60 mladih ljudi Jadransko-jonske oblasti koji su učestvovali u projektu.

Ova inicijativa omogućila je učenicima da upoznaju donosioce odluka na visokom nivou iz glavnih evropskih i nacionalnih institucija poput Evropskog parlamenta i Evropske komisije i saznaju više o EU i izazovima sa kojima se institucije EU suočavaju kako bi je učinile inkluzivnijom, održivijom i prosperitetnijom.

Projekat ima za cilj da mladi i omladinske organizacije Jadransko-jonskog područja steknu neophodno znanje i vještine za aktivno i smisleno uključivanje u kohezionu politiku. Akcija se zasniva na dugotrajnoj posvećenosti Jadransko-jonske Euroregije uključivanju mladih u proces donošenja odluka.

Najčitanije