8 C
Kotor

Slušaj online radio

Kovačević: Priznanje doživljavamo kao nagradu za sve što smo tokom 16 godina stvorili …

U organizaciji Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, a pod pokroviteljstvom Predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, u srijedu su uručene godišnje nagrade najboljima u turizmu „Wild Beauty Awards 2017“ u hotelu „Hilton“ u Podgorici.

Veliko priznanje stiglo je za „Međunarodni festival klapa Perast“ koji je proglašen za najbolji u kategoriji Festivala.

Ovim povodom razgovarali smo sa izvršnim direktorom Međunarodnog festivala klapa Perast, Milanom Kovačevićem.

„Vrlo je vrijedno i značajno  priznanje koje smo,  u konkurenciji niza umjetničkih festivala koji postoje u našoj zemlji, dobili od  Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Prestižno priznanje  Wild Beauty Award  2017. za Festival klapa u Perastu  doživljavamo kao nagradu i prepoznavanje svega što smo tokom 16 godina stvorili,  prvenstveno u njegovanju kulturne baštine klapskog pjevanja, davno poniklog u Boki Kotorskoj, koje stiče sve brojnije poštovaoce u  Crnoj Gori.

Pokazalo se da je naše vezivanje za korjene tradicionalnog pjevanja u Boki Kotorskoj, koje bilježe De Sarno, Kuhač i Ludvik Kuba još krajem 19.vijeka  a kasnije i mnogi etnomuzikolozi, ispravan i zaista poštovanja vrijedan pravac djelovanja Festivala klapa u Perastu. Otkrili smo blago od 155 Kubinih notnih zapisa iz Boke, iz1907.godine, nepoznatih u Crnoj Gori do 2010.godine. Te zaboravljene bokeljske pjesme oživjeli smo kroz klapske obrade izvrsnih kompozitora, stvorili još 70 novih, premijerno izvedenih klapskih pjesama na temu Boka Kotorska-more i pomorstvo. Danas ih   pjevaju i najpoznatije klape iz čitavog regiona što nam s radošću dolaze u Perast, a do sada nas je pohodilo gotovo 300 klapa iz 7 zemalja.

A capella pjevanje, najteži ali i  najcjenjeniji oblik klapskog izvođenja, u Perastu njegujemo kao tradiciju, što izuzetno cijene istaknuti muzički stvaraoci sa kojima sarađujemo.

Dakle, ovo priznanje dijelimo sa svima koji su prepoznali  ove vrijednosti i karakter peraškog festivala, koji su nas podržavali, hvalili ali i kritikovali na ovom putu do nagrade.  Očekujemo da će ovo priznanje biti dodatni potstrek postojećim ali i novim crnogorskim klapama za još bolje rezultate  i stvaralački rad.

Uručene nagrade za turizam “Wild Beauty Awards 2017”

Hvala svima koji su u klapskom svijetu, a našoj klapskoj publici najavljujemo  poseban doživljaj na XVII Međunarodnom festivalu klapa Perast-2018“ – kazao je za naš portal Kovačević.

Posebna emisija o dobitnicima nagrade „Wild Beauty Awards 2017“ biće emitovana večeras, subota 16. decembar od 22 sata na RTCG 1.

Najčitanije