15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Kraj agonije: Svi pomorci s “Mirjane K” vratili su se kući

mirjana-k- foto Marin trafic

S broda su iskrcana još i dvojica Albanaca i jedan Crnogorac. Zajedno s još dvojicom Hrvata, koji su pušteni prije desetak dana, bili su pet mjeseci zadržani na brodu koji je u Pireju zaustavljen zbog dugova, a brodar, riječka tvrtka Alveus Capital, ostavila ih je bez plaća i zaliha hrane i vode


RIJEKA – Nakon gotovo pet mjeseci neizvjesnosti i iščekivanja petorica preostalih članova posade broda »Mirjana K«, među kojima su i dvojica hrvatskih državljana, iskrcana su s broda i u subotu su iz Grčke krenuli kućama. U subotu nešto prije 19 sati naši su pomorci sletjeli u Zračnu luku »Franjo Tuđman« u Zagrebu, piše Novi list.

Uz dvojicu Hrvata na brodu su bila još i dvojica Albanaca i jedan Crnogorac, a da je konačno došao kraj agoniji potvrdio je Luka Simić, inspektor Međunarodne federacije transportnih radnika(ITF) koji već više od četiri mjeseca radi na rješavanju ovog mučnog slučaja koji je još jednom potvrdio zbog čega pomorački kruh ima sedam kora.

Iscrpljujući pregovori

– S velikim zadovoljstvom mogu potvrditi da i ostalih pet članova posade kreće svojim obiteljima nakon što su prije desetak dana iskrcana dvojica pomoraca iz Hrvatske. Nakon gotovo pet mjeseci agoniji pomoraca s broda »Mirjana K« napokon je došao kraj.

Nakon dugotrajnih i iscrpljujućih pregovora s lučkim vlastima napokon su se smilovali i dozvolili repatrijaciju ostatku posade. Ovi pregovori u samoj završnici nisu bili nimalo lagani te bih se ovim putem htio zahvaliti prvenstveno pomorcima s »Mirjane K« na strpljenju i ukazanom povjerenju, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Ateni i Paris MoU Secretariatu (Organizacija koja okuplja pomorske administarcije europskih priobalnih država) na pomoći u pregovorima s lučkim vlastima, djelatnicima Kvarner Crewing Servicesa i svima koji su pomogli u rješavanju slučaja, rekao je Simić koji nije krio emocije i olakšanje konačnim rješavanjem pitanja repatrijacije nesretnih pomoraca koji su na sidrištu ispred grčke luke Pirej proveli gotovo pet mjeseci.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije