13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Krater na Marsu nosi ime Tivat

Krater Tivat na Marsu

Krater na Marsu prečnika 3.6km, već deceniju nosi ime Tivat, a poseban je kuriozitet da su upravo na ovom krateru primjećene određene sezonske tamne pruge za koje naučnici sumnjanju da su mogući tragovi kretanja vode. Činjenica da na Marsu postoji pojava/krater koja nosi ime Tivat, posebno je zanimljiva sa apekta promocije opštine Tivat.

Po podacima dostupnim na interentu, ime kratera je odobreno 2011. godine od strane Međunarodne astronomske unije (eng. International Astronomical Union – IAU), a pominje se i u izvještajima Američke svemirske agencije (NASA) iz 2017. godine. IAU, između ostalog odgovorna je i za imenovanje nebeskih tijela i pojava, pa tako krateri na Marsu nose imena naučnika, pisaca ali i toponima manjih gradova svijeta.

Krater Tivat se nalazi na 45,9° južne geografske širine i 9,5° istočne geografske dužine. Ovih je dana NASA uspješno spustila rover „Istrajnost“ na površinu Marsa, a njegov je zadatak nastavak istraživanje postojanja vode, odnosno života na ovoj „crvenoj planeti“.

Najčitanije