11.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Kreće realizacija projekta izgradnje gondole Igalo-Ilinica – Raspisan tender vrijedan 12,06 miliona eur-a

Ilinica – Žvinje – foto Miloš Samardžić
Uprava javnih radova raspisala je tender za izradu Glavnog projekta i izgradnju panoramske gondole Igalo – Ilinica, a vrijednost radova iznosi 9,97 miliona bez, odnosno 12,06 mil EUR sa uračunatim PDV-om.

Kako je navedeno u urbanističko tehničkim uslovima, u cilju unapređenja transportnog sistema i radi promovisanja prirodnih i kulturno-istorijskih vrijednosti Herceg Novog planira se izgradnja žičare na trasi Sutorina – Žvinje.

Planirana žičara treba da poveže Jadransku obalu sa lokacijama na višim kotama čime se ovi prostori valorizuju i čine pristupačnim i atraktivnim za stanovništvo i turiste.

– Trasa žičare mora biti isprojektovana tako da je bezbjedna, da panorama u svakom pogledu impresionira posjetioca i da opravda predloženo rješenje i kompletnu investiciju – objašnjeno je.

Potrebno je isporučiti i ugraditi osmosjednu žičaru i izraditi tehničku dokumentaciju za građenje objekta žičare sljedećih osnovnih karakteristika:
horizontalna razdaljina cca 970 m;
visinska razlika cca 400 m;
kapacitet žičare 72-80 putnika na sat;
kabine komforne gondole 8 putnika;
maksimalna brzina kretanja užeta 5m/s.

Početna stanica definisana je Prostorno-urbanističkim planom opštine Herceg Novi i nalazi se u blizini Karaule, dok će krajnja stanica biti kod crkve na Ilinici. Tačnu lokaciju stanica će definisati projektant poštujući Prostorno-urbanistički plan opštine Herceg Novi za period do 2030. godine i urbanističko-tehničke uslove od 21. januara 2022.godine.

Stanica žičare, odnosno silazak će biti definisan na najpovoljnijem mjestu ispred platforme, u skladu sa izabranim proizvođačem i zahtjevima. Neophodna je pristupna platforma – prijemni plato (cca 200 m2 ili veći) koji će služiti za prihvat posjetilaca nakon silaska sa žičare.

U zoni početne stanice žičare u Sutorini neophodna je izgradnja i uređenje tzv. informativnog turističko-saobraćajnog punkta. Formiranje takvog punkta je potrebno da bi se zaštitile i unaprijedile prirodne vrijednosti prostora i omogućio bolji i sa ekološkog aspekta kvalitetniji saobraćajni pristup.

U projektnoj dokumentaciji navodi se da je neohodno predvidjeti sve neophodne radove kako bi se izvršilo formiranje platoa u zoni polazne stanice osmosjedne žičare, u skladu sa konfiguracijom terena. Ponudom obuhvatiti i spoljno osvjetljenje platoa polazne stanice, u skladu sa važećim propisima. Kompletna polazna stanica mora biti zatvorena, odnosno pokrivena.

Ponude se dostavljaju do 15. marta

Izvor:eKapija

Najčitanije