22.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Kreirana edukativna brošura za najmlađe o bogatstvima Orjena

Predstavljanje brošure u OŠ M. Vuković

U cilju upoznavanja najmlađih Novljana sa bogatstvima Orjena i pravilima ponašanja tokom boravka u prirodi, Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi i Park prirode Orjen kreirali su edukativnu brošuru koja će tokom ove sedmice biti prezentovana u sve četiri osnovne škole na teritoriji grada.

Jutros su zaposleni u Parku prirode Orjen brošuru predstavili đacima Osnovne škole „Milan Vuković“, danas će posjetiti i Osnovnu školu „Dašo Pavičić“, a sjutra škole „Ilija Kišić“ i „Orjenski bataljon“.

Mladim sugrađanima je kroz brošuru i prezentaciju ukazano na veliku povezanost čovjeka i prirode, kao i na karakteristike Orjena – od reljefa, vode u kršu, biljnog i životinjskog svijeta, pa do razornog djelovanja vatre, vremenskih prilika u planini i njihovog uticaja.

Ova edukativna brošura predstavlja nastavak aktivnosti na upoznavanju mladih sa zanimljivostima koje Orjen krije, a sa ciljem podsticanja njihovog boravka na otvorenom i jačanja svijesti o značaju očuvanja prirode. Sadržaj je prilagođen najmlađim čitaocima i ilustrovan odabranim fotografijama.

Brošura – Orjen

„Čovjek danas ima presudni uticaj na prirodu, bilo dobar, bilo loš i na nama je da uradimo sve što možemo, ma koliko to izgledalo sitno, da očuvamo prirodu. Ipak, zaštićene površine, u šta spada i Park prirode Orjen, nisu tu samo zbog zaštite prirode, one postoje i zbog nas i naših potreba i aktivnosti, ali samo onih koje nemaju negativan uticaj na okruženje: tradicionalna poljoprivreda i stočarstvo, održivi turizam, sport i rekreacija, edukacija djece i odraslih i slično“, navedeno je u brošuri.

Park prirode Orjen i  Sekretarijat za kulturu i obrazovanje nastaviće aktivnosti kako bi brošura stigla do što većeg broja djece i roditelja, s namjerom da na ovaj način dodatno podstaknu odgovoran boravak u prirodi.

Najčitanije