24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Kremlj: Prigožin se seli u Bjelorusiju

Wagner grupa
Foto: Igor Russak / Reuters

Vođa Wagnera preselit će se u Bjelorusiju, kaže Kremlj.

Jevgenij Prigožin preselit će se u Bjelorusiju prema dogovoru postignutom uz posredovanje bjeloruskog predsjednika kako bi se okončala današnja oružana pobuna protiv ruskog vojnog vodstva, priopćio je Kremlj.

Šef Wagnera i njegovi borci neće biti kazneno progonjeni, dodaje se.

Zašto je Lukašenko pregovarao s Prigožinom?

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Aleksandar Lukašenko ponudio svoje posredovanje, uz suglasnost ruskog predsjednika Vladimira Putina, jer Prigožina osobno poznaje oko 20 godina.

“Pitat ćete me što će biti s Prigožinom osobno. Protiv njega će biti obustavljen kazneni postupak, a onda će on otići u Bjelorusiju”, rekao je Peskov. Dodao je da ne zna gdje je Prigožin sada. “Ne, ne znam”, rekao je Peskov novinarima, odgovarajući na pitanje zna li gdje se sada nalazi šef Wagnera.

Prigožin zaustavio marš na Moskvu

Ured bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka objavio je ranije da je Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke skupine Wagner, pristao na deeskalaciju situacije i zaustavljanje svojih boraca u Rusiji, nakon što je izvor rekao da se prema Moskvi približava Wagnerov konvoj od 5000 boraca.

Bjelorusija je rekla da je Lukašenko u suglasju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarao te postigao dogovor s Prigožinom.

U saopštenju objavljenom na službenom Telegram kanalu bjeloruskog predsjedništva navodi se da je Prigožin prihvatio da će zaustaviti daljnje kretanje Wagnerovih boraca po Rusiji.

Izvor:Hina

Najčitanije