21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Kriv im samo komadant „Jadrana“, švercera još drže na platnom spisku

JADRAN danas u Tivtu

U prisustvu komandanta Mornarice VCG, kapetana bojnog broda Veska Tomanovića, na školskom brodu MVCG, jedrenjaku „Jadran“ u tivatskoj luci, juče je obavljena zvanična ceremonija primopredaje dužnosti komandanta šb „Jadran“, između odlazećeg komandanta, kapetana korvete Zorana Ivanovskog i novog komandanta, kapetana korvete Gorana Pajovića.

Na taj način formalizovana je odluka koju je prije desetak dana donio vrh Ministarstva odbrane a u djelo sproveo načelnik Generalštaba, brigadni general Dragutin Dakić donoseći naredbu „razriješenju Ivanovskog sa dužnosti zbog potreba službe“.

Ovaj vrlo sposobni, iskusni i dokazani oficir je smijenjen sa mjesta komandanta „Jadrana“ jer je Ministarstvu odbrane trebao svojevrsni „žrtveni jarac“ na koga će se u očima javnmosti, prebaciti sva odgovornost za skandal sa pokušajem šverca više od 60 kilograma kokaina vrijdnog preko 5 miliona eura, na školskom brodu MVCG koji je otkriven i spriječen 19.aprila. Vojna i civilna policija tada su, neoposredno prije nego što je „Jadran“ sa ukrcanim studentima Pomorskog fakulteta Kotor trebao da iz Tivta  isplovi na unapred planirano međunarodno krtarenje za Turksu i Grčku, upali na brod i skriveno u privatnim kapetana dvojice članova posade broda, starijih vodnika Duška Radenovića i Miloša Kulića, pronašla ukupno 56 pakovanja sa 60 kilograma kokaina visoke čistioće, dva pištolja sa izbrisanim serijskim brojevima i 52 komada municije.

Radenović i Kulić, zajedno sa Tivćaninom Radomirom Osmajićem su uhapšeni, dok policiji i Specijalnom državnom tužilaštvu koje je preuzelo slučaj, za sada uspješno bježe još dvojica osumnjičenih da su učestvovala u ovom pokušaju šverca narkotika – Nikšićanin Dejan Rovčanin i sprski državljanin Vladimir Račić. Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je u aprilu naveo da je hapšenje dijela kriminalne grupe koja je brodom “Jadran” pokušala da švercuje kokain, kruna višemjesečne koordinisane akcije vojno-bezbjedonosnih i policijskih službi, te da su  su prve informacije o švercu droge školskim brodom MVCG u Tužilaštvu  dobili od vojno-obavještajnih struktura i ANB-a.

Droga je inače, prije nego što su je Kulić i Radenović dan prije isplovljenja “Jadrana” na krstrenje za Tursku i Grčku, unijeli na brod vezan na tivatskoj gradskoj rivi Pine, neko vrijeme nalazila sakrivena u krugu vojnog objekta-skladišta Opatovo kod Tivta.

Iz Ministarstva odbrane ni nakon više od mjesec dana nisu odgovorili na pitanja zašto su ako su, kako su kazali na konferenciji za novinare nakon zaplijene droge, cijelo vrijeme pratili ovu grupu kriminalaca i njihover aktivnosti, dozvolili da droga bude unešena na “Jadran” čime je ugledu tog broda- institucije pomorstva svih država bivše Jugoslavije, nanešena velika ljaga.

“Ko je donio odluku da se hapšenja i plijenidba droge vrše tek kada ona bude na “Jadranu” a ne prije toga, te zbog čega je to urađeno ako je Obavještajno-bezbjednosni direktorat Ministarstva odbrane od samog početka znao za ovu kriminalnu grupu i pratio je njeno djelovanje ?”- još je jedno pitanje na koga su iz resora ministra Predraga Boškovića (DPS) ostali nijemi još od 25.juna do danas.

Prema našim pouzdanim saznanjjima iz dobro upućenih bezbjedonosnih krugova, naši državni organi uopšte nisu znali za drogu koja je unešena na “Jadran” sve dok im tu informaciju nekoliko sati prije isplovljenja broda, nije dala američka savezna Agencija za borbu protiv droge DEA. Amerikanci su navodno, tražili hitnu reakciju naših službi kako bi se spriječilo da droga izađe iz zemlje i onda njenom zaplijenom u Grčkoj ili Turkoj, izazove još i veći skandal za Crnu Goru i njene državne organe.

Nakon toga, počela je sveobuhvatna akcija Ministarstva odbrane na javnom minimiziranju nastale štete koja bi, u bilo kojoj drugoj državi na svijetu, dovela u najmanju ruku dio ostavke ministra i smjene načelnika Generalštaba. Bilo je potrebno naći “žrtvenog jarca”, pa je angažovan bivši viojni bezbjednjak, kapetan fregate Željko Peković iz Generalštaba da na čelu posebne komisjie, ispita “vanredni događaj na školskom brodu “Jadran” i utvrdi odgovornost za njega. Peković je to i obavio i napravio analizu koja u 12 tačaka nabraja navodne propuste komandanta broda, kapetana korvete Ivanovskog, a koji su po Komisji Ministarstva odbrane, omogućili krinminalnoj grupi da ovaj ratni brod pokuša pretvoriti u sredstvo za međunarodni šverc narkotika. Iako tokom svoje vojne karijere kapetan frigate Peković ni dana nije vršio dužnost komadantra ratnog broda, a komanda Mornarice VCG od njegovih 12 teza iz analize, argumentovano pobila čak 11 tačaka, ministar Bošković i načelnik Generalštaba Dakić ostali su neumoljivi u odluci da Ivanovskog treba smijeniti sa dužnosti. Stoga je od juče ovaj sposobni i dokazani mornarički oficir i zvanično uklonjen sa “Jadrana” i postavljen za zastupnika (vojnim žargonom rečeno vršioca dužnosti) načelnika Odjeljenja za vojno-vojnu međunarodnu saradnju u Komandi MVCG u Baru. Na njegovi mjesto, za komadanta “Jadrana” doveden je kapetan korvete Goran Pajović koji je već prethodno 2012-18. bio komandant školskog jedrenjaka. Pajović koji je u međuvremenu godinu ipo dana službovao u Komandi međunarodne vojnopomorske misije EU NAVFOR ATALANTA u Nortvudu u Velikoj Britaniji i koji važi za oficira sa dobrim vezama u vrhu MO, vraćen je sada na “Jadran” na mjesto komadanta broda koje je inače, jedino formacijsko mjesto u kompletnoj Mornarici VCG   gdje se onaj koji ga pokriva, može nadati unapređenju u viši čin kapetana fregate.

Ministarstvo odbrane nije odgovorilo na zahtjev za slobodan pristup informacijama – “Analizi vanrednog događaja na šb “Jadran” koju je uradio kapetan fregate Peković. Stoga je nepoznanica zašto je smijenjen samo komadant “Jadrana” na kojem je zaplijenjena droga, ali nije naprimjer, i komadant Logističke čete Mornarice VCG u čijem je sastavu vojno skaldište Opatiovo gdje je prethiodno ta droga držana duže vrijeme. Ministarstvo odbrane nije odgovorilo ni naša pitanja o drugim kontroverznim aspektima ovog događaja – naprimjer, kako je moguće da je stariji vodnik Duško Radenović svojevremeno čak dva puta prošao bezbjedonosnu provjeru kod nadležnih organa Ministarstva odbrane da dva puta bude upućen u, sa stanovišta bezbjedonosnih izazova, vrlo osjetljive međunarodne vojne misije ISAF/ Resolute Support u Avganistanu. Nije objašnjeno ni kako je Radenović koji se sada sumnjiči za šverc 5 miliona eura vrijednog kokaina, mogao da od vojnika po ugovoru, napreduje u podoficira iako je u više navrata dobijalo loša službena mišljenja svojih pretpostavljenih. Bez odgovora je ostalo pitanje i kako je Radenović sa takvim  lošim službenim ocjenama,  nedavno došao u uži izbor podoficira koje su MO i VCG namjeravali poslati na kurs za oficire, kao ni pitanje da li je Radenović proteklih godina zahvaljujući svojim privatnim bliskim vezama sa jednim od bivših visokih oficira VCG, bio praktično zaštićen u službi do te mjere da je podizao krivične prijave za navodni mobing protiv jednog od bivših komandanata Mornarice.

U međuvremenu, drugi osumnjičeni pripadnik MVCG, stariji vodnik Miloš Kulić , odlučio je da sarađuje sa istražiteljima pokušaja šverca droge „Jadranom“ na kome on inače, nije bio član redovne posade, već je na brod ukrcan privremeno, neposredno pred krstarenje za Tursku i Grčku. Kulić kako saznajemo, nije u pritvoru, niti je sa njima Ministarstvo odbrane raskinulo ugovor o radu ikao je on priznaosvoje učešće u vršenju krivičnog djela. Uprkos tome što on ne dolazi na posao, stariji vodnik Kulić i dalje redovno prima platu u VCG koja je za skandal na „Jadranu“ našla za shodno da kazni samo jednog čovjeka – kapetana korvete Ivanovskog.

Najčitanije