16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Krivac izbjegava odgovornost, štetu sanira donacija crnogorske porodice iz Njemačke

Ošećeno stepenište

Sanacija oštećenog dijela monumentalnog stepeništa župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije na Prčanju, počeće uskoro, zahvaljujući donaciji koju je za to obezbijedila crnogorska porodica iz Berlina, a koja je željela da ostene anonimna.

Prčanjski župnik don Željko Paskovič, „Vijestima“ je kazao da je izabran izvođač koji će obaviti vrlo specifičan i zahtjevan posao obnove dijela reprezentativnog stepeništa, odnosno balustrade od korčulanskog kamena koja je uništena 31.marta 2020. nepažnjom radnika podgoričke kompanije „Ekoplant“.

Radnici „Ekoplanta“ koji su bili angažovani na uklanjanju debala od štetnog insekta – crvenog palminog surlaša, uništenih i osušenih stoljetnih stabala kanarskih palmi koje su rasle uz stepenište, vrlo su neoprezno i bez adekvate pripreme obavljali taj posao. Stoga je jedno veliko i teško deblo palme, posječeno u korenu, palo na stepenište i zdrobilo dio reprezentativne ograde – balustrade od bračkog kamena. Time je stepeništu koje je po nacrtu arhitekte Milana Karlovca dovršeno 1913.godine, nanijeta velika šteta, a koje će tek sada biti obnovljena zahvaljujući donacijama, ali ne i odgovornosti „Ekoplanta“ koji je i napravio štetu na ovom zaštićenom spomeniku kulture prve kategorije.

„Nakon skoro tri godine od kada je uništen dio stepeništa Bogorodičine crkve na Prčanju, završena je procedura kod Uporave za zaštitu kulturnih dobara koja je prihvatila i odobrila obiman i studiozan restauratorski projekat za obnovu oštečenog dijela stepeništa i balustrade, a koji je uradila specijalizovana firma „Projektor“ iz Tivta. Vrijednost tog projekta je četiri hiljade eura, i on je bio donacija firme „Projektor“ kako bi se što prije stvorili uslovi za propisnu i stručnu obnovu oštećenog dijea ovog kulturnog dobra. U međuvremenuk, budući da se onaj koji je izazvao štertu, uporno oglušivao o obavezu da je o svom trošku sanira, pojavili su se drugi ljudi, svjensi značaja ovog kulturnog dobra kakvo je crkva  Rođenja Blažene Djevice Marije na Prčanju i pomogli nam da prikupimo potreban novac za samo izvođenje građevinskih i sanacionih radova koji će koštati 12.000 eura.“- kazao je do Željko Pasković.

Za izvođača je izabrana specijalizovana firma „Klesarstvo“ iz Konavala koja će u saradnji sa podizvođačem iz Crne Gore uskoro pristupiti ovom poslu. „Klesarstvo“ je inače, visokovlafikovani izvođač kada su u pitanju specifični radovi u kamenu na vrijednim starim objektima i spomencima kulture, a ta firma već je prije nekoliko godinja radila u Boki na vrlo zahtjevnom poslu sanacije zvonika crkve Svetog Eustahija u Dobroti.

Krivac izbjegava odgovornost, štetu sanira donacija crnogorske porodice iz Njemačke

Prčanjski župnik ističe da je „Klesarstvu“ već plaćen avans i da je nabavljen novi najkvalitetniji korčulanski kamen od koga će se napraviti djelovi stepeništa i balustrade koje nije mogućče rekonstruisati od sakupčljenih i sačuvanih fragmenata zdrobljenih starih djelova. On očekuje da će cjeli posao biti završen do početka ljeta naredne godine jer je intervencija mnogo obimnija nego što se u prvi mah činilo zato što je palma teška nekoliko tona, u svom padu, poremetila i dio statike ovog dijela stepeništa.

„Iako smo se u više navrata obraćali Željku Vidakoviću, vlasniku i direktoru kompanije „Ekoplant“ koji je, neposredno nakon što su njegovi radnici nestručnim šeganjem palme, napravili veliku štetu na stepeništu crkve na Prčanju, javno preuzeo odgovornost za to i obavezao se da će njegova firma u potpunosti snositi iznos obnove i restauracije oštećenog dijela stepeništa, od njega na žalost, nema nikakvog odgovora i reakcije. Tužno je da neko ko je nekada bio i ministar u Vladi Crne Gore, a čija je fime nestručnim uklanjanjemm palme uništila dio tako vrijednog stepeništa, i nakon toga što je rekao da će snositi sve troškove sanacije, sada kada treba da se plati tih 12.000 eura izvođaču, se ne javlja i izbjegava odgovornost.“- istakao je Pasković dodajuči da će Kotorska Biskupija, ukoliko „Ekoplant“ i njegov vlasnik nastave tako da se ponašaju, podići tužbu protiv Vidakovićč i njjegove kompanije.

„Pravda svakako, mora biti zadovoljena jer je nedopustivo da neko svejsno ili ne, uništava ovakve spomenike kulture prve kategorije i da za to ne snosi nikakve posljedice. Žao mi je što po službenoj dužnosti u ovom slučaju, nisu reagovale neke nadležne državne institucije jer bi u normačnim državama bila potpuno drugačija priča da nek uništi ovako vrijedno stepenište. Ukoliko opet izostane adekvatna reakcija „Ekoplanta“ mi ćemo tu kompaniju svakako tužiti i od nje tražiti nadoknadu kompotene nanesene štete.“- podvukao je don Pasković, dodajući da je Vidaković koji se javno obavezao u meidjima, ali i u zvaničnim dopisima Komunalnoj policiji Opštine Kotor i predsjedniku te Opštine da će saniratio štetu koju je prouzrokovao, do sada izignorisao sva ta svoja obećanja.

Mjesto gdje je posjecena i gdje je zavrsila palma koju je navodno strucno uklanjao Ekoplant

Prčanjski župnik ističe da bi troškovi za obnovu oštećenog dfijela stepeništa bili i značajno veči da stručnjaci iz kompanije “Projektor“ koji su radili projekat sanacije i konzervacije, dva mjeeesca po često nepovoljnim vremeniskim uslovima,  nisu marljivo sakupljali svaki fragment  slomljenih kamenih stubova koji su mogli naći, te identifikovali odakle je on potekao kako ga ponovno spojiti sa ostatkom.

„Ja im na tome i samom projektu sanacije koji su donirali, bezgranično zahvaljujem u ime Župe Prčanj i Kotorske biskupije. Izuzetno mi je drago što smo  u međuvremenu, i pored neodgovornog ponašanja izazivača štete, uspjeli da sakupimo i novac za same građevinske radove i to na vrlo neočekivan način. Kada sam naime, na jednoj viber grupi napisao da molim sakupljanje pomoći za tu snaciju, nakon samo dva-.tri sata javio mi se taj čovjek- Crnogorac koji živi i radi u Njemačkoj i koji je želio da ostane anoniman. Njegova porodica i njihova porodična firma uplatili su nam kompletan potreban iznos od 12.000 eura. Mislim da je to pravi patriotizam i da se tu vidi sva ljudskst, čovjekoljublje i ljubav tog čovjeka i njegove porodice prema ovoj zemlji, i iskrena želja da se pomogne da se sačuva i obnovi jedan tako jedinstveni spomenik kulture u Crnoj Gori kakav je Bogorodičina crkva na Prčanju. Ja lično i Kotorska biskupija izražavamo duboku zahvalnost toj crnogorskoj porodici iz Berlina a koja je željela da ostene anonimna.“- istakao je don Pasković.

Monumentalna skalinada od korčulanskog kamena iz 1913. a čiji je dio ograde uništio „Ekoplant“, inače, vodi od obalnog puta na Prčanju do platoa na 20-tak metara visokom brdašcu – najprominentnijoj lokaciji u centru tog malog mjesta, a na kojem je od 1789. do 1913. građena župna crkva Rođenja Blažene Djevice Marije – zaštićeni spomenik kulture. Ovaj hram napravljen je po projektu znamenitog mletačkog arhitekte  Bernardina Makarucija, a po svojim dimenzijama najveća je crkva u Kotorskoj biskupiji i jedan od najvećih i najraskošnijih katoličkih hramova na južnom Jadranu.

Najčitanije